Байден зробив заяву в сьому річницю окупації Криму

Крим - це Україна, - Джо Байден / Reuters

США разом з Україною протистоятимуть агресії РФ, заявив Джо Байден

Офіційний Вашингтон ніколи не визнає окупований Крим територією Росії. Штати продовжують працювати над тим, щоб залучити РФ до відповідальності за її зловживання і агресію щодо Києва. США шанують мужність учасників Революції 2014 року і вірять у прагнення України до мирного і демократичного майбутнього, заявив американський президент Джо Байден, йдеться на сайті Білого дому.

За словами глави американської держави, США у День опору Кримській окупації продовжують підтримувати Київ і підтверджують істину, згідно з якою Крим належить Україні. Росія порушила міжнародне законодавство і правила гри на світовій арені, припустивши окупацію української території.

"Сьогодні сім років тому Росія порушила міжнародне право, норми, за якими сучасні країни взаємодіють один з одним, а також суверенітет і територіальну цілісність сусідньої України, коли вона вторглася у Крим. Сполучені Штати продовжують підтримувати Україну та її союзників і партнерів сьогодні, як і з самого початку цього конфлікту. У цю похмуру річницю ми підтверджуємо просту істину: Крим - це Україна", - сказав Байден.

Також він додав, що США ніколи не визнають анексію Криму і мають намір разом з Україною протистояти агресії РФ. Вашингтон планує притягнути Москву до відповідальності за усі незаконні російські дії проти української держави.

"Сполучені Штати не визнають і ніколи не визнають анексію півострова Росією, і ми будемо разом з Україною протистояти агресивним діям Росії. Ми продовжимо роботу щодо притягнення Росії до відповідальності за її зловживання і агресію в Україні", - заявив Байден.Читати такожЖурналіст пояснив, як США допоможуть Україні повернути Крим і Донбас

Також американський президент підкреслив, що США поважають події революції 2014 року в Україні і вірять у мирне і демократичне майбутнє держави.

"Ми також продовжимо шанувати мужність і надію Революції Гідності, під час якої український народ зіткнувся з вогнем снайперів і силовиків у спецодязі на Майдані і зажадав нового початку для своєї країни. Сполучені Штати, як і раніше, вірять в обіцянки України, і ми підтримуємо всіх, хто прагне до мирного, демократичного і процвітаючого майбутнього своєї країни", - підкреслив Джо Байден.

День опору Кримській окупації

Україна 26 лютого відзначає День опору окупації Криму. Цього дня у 2014 році на півострові перед будівлею місцевої Верховної Ради відбувся мітинг на підтримку територіальної цілісності та суверенітету української держави. В акції взяли участь близько 12 тисяч кримських татар і проукраїнські активісти. Їм протистояли російські громадяни та проросійські активісти.

У 2020 році президент України Володимир Зеленський підписав указ про те, що День опору окупації Автономної республіки Крим та міста Севастополя став державним святом.

Позиція США щодо Криму

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти