Байден налаштований завершити "вічні війни" за кордоном - Держдеп

Адміністрація Байдена налаштована завершити війну в Афганістані / Reuters

Адміністрація Білого дому має намір припинити війну в Афганістані, де сили США і союзників зберігають свою присутність.

Адміністрація 46-го президента США Джо Байдена має намір припинити затяжні війни, зокрема в Афганістані, де американські військові разом з союзниками поки зберігають свою присутність.

Про це заявив представник Держдепартаменту Нед Прайс, передає Укрінформ. За його словами, Байден виступає за нинішній мирний процес з "Талібаном".

"Президент Байден хоче покласти край так званим вічним війнам, і так само ми плануємо підтримати нинішній мирний процес між Ісламською Республікою і талібами", - зазначив Прайс.

Він додав, що зараз рівень насильства в Афганістані став "неприйнятно високим", тому адміністрація переглядає домовленості між США і талібами, що були укладені при минулому президенті Дональда Трампа.

Домовленості передбачають виведення західних військ з країни в обмін на гарантії безпеки. Це питання буде обговорюватися під час зустрічі міністрів НАТО, яка відбудеться цього тижня.

Водночас рух "Талібан" закликав США дотримуватися угоди.

"Припинення цієї війни є відповідальністю та в інтересах усіх", - йдеться в листі заступника лідера угруповання Абдулли Гані Барадарома.

Довідка. Талібан - ісламістський рух, що зародився в Афганістані серед пуштунів в 1994 році, передає Вікіпедія. Керував Афганістаном з 1996 по 2001 рік (Ісламський Емірат Афганістан) і регіоном Вазірістан на півночі Пакистану (Ісламська держава Вазірістан) з 2004 року.

Війна в Афганістані

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти