Журналісти показали ступінь руйнації садиби Терещенків в центрі Києва: фото

Садиба Терещенків в центрі Києва руйнується без реставрації.

Через судову тяганину заборонені всі контраварійні роботи в садибі Терещенків, однієї з пам’яток архітектури 19 сторіччя, що розташована в центрі столиці на бульварі Тараса Шевченко. Про це йдеться в фоторепортажі «Ділової столиці».

Садиба Терещенків
Садиба Терещенків
Садиба Терещенків
Садиба Терещенків
Садиба Терещенків
Садиба Терещенків
Садиба Терещенків
Садиба Терещенків
Садиба Терещенків

«Київ може втратити неоготичну перлину середмістя. Нині триває суд, який фактично зупинив початок реставрації. Саме так намагаються відчужити приватну власність. Через тривалі судові процеси власник землі й споруд не може реставрувати власні будівлі. Крім того, йому заборонено виконувати будь- які контраварійні роботи. Відновлення садиби не перший рік блокують й активісти. У ситуації, коли земля й будівлі у приватній власності, є розроблений і погоджений проект реставрації (документ готується близько 2 років – ред.) – дати можливість власнику реставрувати садибу – це єдиний шанс врятувати пам’ятку. Задля збереження архітектурного ансамблю важливий кожен день. Що ж до самої реставрації, то вона розпочнеться за 4-5 місяців у разі рішення суду на користь ПрАТ "Центрелеватормлинбуд". Сама реставрація триватиме 1,5-2 роки. Впродовж усього періоду відновлення пам’ятки доступ до неї матимуть фахівці УТОПІК (Українське товариство охорони пам'яток історії та культури – ред.). Як запевнив раніше голова Київського осередку УТОПІК Анатолій Фролов, реставрація буде проходити під чітким контролем незалежних спеціалістів-архітекторів й істориків», - йдеться в статті «Ділової столиці».

17 липня Велика Палата Верховного суду вирішить, чи дати власнику розпочати реставраційні роботи, або повернути будівлю місті. В першому випадку, за словами Олексія Кунгіна, Голови правління ПрАТ "Центрелеватормлинбуд", садиба Терещенків буде відреставрована впродовж трьох років. В іншому – місто повинно буде знайти на це кошти з бюджету, але, зрозуміло, що через війну це не є першочерговим завданням київської влади. Як мінімум необхідно буде виплатити компенсацію власнику та опікуватися садибою. Тому є висока вірогідність того, що в цьому випадку столиця втратить ще одну пам'ятку архітектури.

Новини заразКонтакти