Зеленський анонсував зустріч радників "нормандської четвірки", з'явилася реакція Москви

Володимир Зеленський відвідав Луганську область / president.gov.ua

Переговори радників "нормандської четвірки" пройдуть по відеозв'язку.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що відеоконференція радників лідерів держав "Нормандського формату" відбудеться 13 листопада.

"Ми сподіваємося, що робота Тристоронньої контактної групи буде розблокована. І у нас підготовлена інформація, що 13 листопада відбудеться відеозв'язок радників "нормандської четвірки", на якій будуть проговорюватися всі майбутні кроки. А майбутнє у нас тільки одне - відновлення територіальної цілісності України, повне припинення вогню", - сказав він на брифінгу в п'ятницю на підготовлюваному до відкриття КПВВ Щастя в Луганській області, трансляція якого проходила в Facebook Офісу президента.

Зеленський вказав, що режим тиші зберігається 103 дні, але ще бувають обстріли, і було три бойових жертви серед українських військових.

"Для нас "мир на Донбасі" вже звучить для людей як ідіома, а я б хотів, щоб це сталося якомога швидше. Тому що ми не хочемо і не можемо втрачати наших людей", - підкреслив він.

Читати такожЄрмак розповів, чого вдалося домогтися на зустрічі в Нормандському форматі

Зазначимо, що на заяву Зеленського вже відреагували в Російській Федерації.

Про це повідомляє агентство РИА Новости в Telegram. Підкреслюється, що в Москві заявили про те, що дата і порядок зустрічі політрадників лідерів "нормандського формату" поки тільки обговорюються.

Мінські угоди

Мінськими угодами називають три документи для врегулювання ситуації на Донбасі, їх підписали сторони-учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, РФ, ОБСЄ). Під одним документом також стоїть підпис країн-членів нормандського формату (Україна, РФ, Німеччина, Франція), пише Вікіпедія.

У Мінську 5 вересня 2014 року представники України, Росії, ОБСЄ і ватажки самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" підписали Мінський протокол (перші Мінські угоди), який передбачав введення перемир'я на Донбасі.


Пізніше після консультації ТКГ був підписаний меморандум про виконання положень Протоколу. Також в документі були прописані домовленості про припинення вогню, відведення важкого озброєння, зупинці військ на поточній лінії зіткнення і встановленні 30-кілометрової зони безпеки.

У 2015 році лідери країн-членів нормандського формату під час саміту 11-12 лютого погодили комплекс заходів з виконання Мінського протоколу, документ також підписали члени ТКГ і лідери бойовиків, його назвали другими Мінськими угодами.
Росія стверджує, що не є стороною конфлікту на Донбасі. Україна і низка західних країн стверджують, що на Донбасі є російські війська, і РФ контролює бойовиків.

РФ наполягала на прямих переговорах Києва з бойовиками і на проведенні виборів на Донбасі. Київ не хоче вести прямі переговори з бойовиками і стверджує, що вибори на Донбасі можуть бути проведені тільки після того, як територію покинуть війська Росії.

Новини заразКонтакти