Опонент Лукашенка Цепкало розповів, чому в Білорусі не говорять про анексію Криму

Валерій Цепкало / Група В.Цепкало ВКонтакте

Побіжний білоруський комерсант Валерій Цепкало висловився на тему анексії Криму.

Білоруський комерсант Валерій Цепкало, якого не допустили до виборів президента Білорусі, пояснив, чому політики даної країни не висловлюються стосовно анексії РФ Криму в України навесні 2014 року.

Про це повідомляє портал Крим.Реаліі з посиланням на коментар Цепкало.

"Для нас питання Криму чутливий, тому що ми розуміємо, що якщо від позиції Білорусі могла б ситуація вирішитися хоча б на нуль цілих одну десяту або тисячну відсотка, то ми б безумовно сформулювали та безумовно зайняли б чітку позицію. Але ми також розуміємо, що, якщо дамо однозначну відповідь, то виникне дилема: з ким ви дружите - з Росією чи Україною. Ми не хочемо бути в такій ситуації, ми хотіли б сприяти тому, щоб Росія та Україна сіли за стіл переговорів, щоб почався процес і щоб мирним шляхом розв'язували це питання", - заявив він.

Цепкало стверджує - питання анексії Криму є вкрай болючим і тонким, оскільки стосується двох близьких білорусам народів.

"Ми дуже добре розуміємо біль України. І я, напевно, десь можу уявити собі те, що відчувають росіяни, вважаючи, що Крим - це якась їхня історична територія, земля", - заявив комерсант.

Нагадаємо, Валерій Цепкало розглядався експертами як один з головних конкурентів Олександра Лукашенка на виборах президента Білорусі, які повинні відбутися 9 серпня 2020 року. Однак 14 липня білоруський Центрвиборчком не зареєстрував його кандидатом в президенти. За офіційною версією - через брак перевірених підписів громадян країни, які були подані за його висунення.

Читати такожСуперниця Лукашенко на виборах президента покликала на допомогу Меркель

24 липня Цепкало покинув Білорусь і поїхав в Москву разом з дітьми - оскільки побоювався, що буде затриманий. Його дружина Вероніка Цепкало залишилася в Білорусі. Вона допомагає виборчого штабу єдиного кандидата в президенти Світлани Тіхановської.

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти