"Вакцинуйся або тестуйся": у МОЗ розповіли про можливі обмеження для невакцинованих

В Україні не вводитимуть каральних заходів для невакцинованих / УНІАН

У відомстві наголошують, що усім треба забезпечити доступ до щеплення.

Влада може ввести певні обмеження для українців, які відмовилися вакцинуватися від коронавірусу, але це буде тільки тоді, коли щепленнями буде охоплено не менше 50% населення, заявив головний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Ми будемо йти за сценарієм європейських країн, коли для невакцинованих створюють максимальні перепони у доступі до публічних місць, де може поширюватися інфекція" – повідомив він в інтерв'ю ВВС News Україна.

Утім, представник МОЗ наголосив, що може бути принцип – вакцинируйся або тестуйся. Мовляв, це може бути одним зі шляхів, "як балансувати між забороною і дозволами". "Є варіант, коли вакциновані можуть регулярно здавати ПЛР-тести. Результат приносити роботодавцю", – каже Ігор Кузін.

Водночас він пояснив, що починати говорити про обмеження для невакцинованих можна тільки тоді, коли щепленнями буде охоплено не менше 50% населення, і коли влада буде переконана, всі люди були забезпечені вакциною. А вже після того, як залишаться одні противники вакцинації, можна застосовувати "більш жорсткі заходи".

При цьому Кузін зазначив, що"нам до цього ще далеко".

Він також переконаний, що в Україні "не будуть застосувати якісь каральні заходи" щодо невакцинованих, бо вакцинація є добровільною. Але підкреслив, що щепленим людям "однозначно буде простіше користуватися послугами, відвідувати публічні заходи".

Вакцинація від коронавірусу – про що раніше писав Главред:

Автор: Денис Пономаренко
Новини заразКонтакти