У МЗС пояснили, як Україні вдалося отримати новий статус в НАТО

Дмитро Кулеба розповів, як НАТО прийняло рішення щодо України / Фото: Facebook/Дмитро Кулеба

У відомстві уточнили, що за позитивним результатом стоїть кропітка робота дипломатів.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей НАТО завдяки титанічним зусиллям українського дипломатичного корпусу.

У Facebook чиновник повідомив, що для результату знадобилися місяці кропіткої роботи дипломатів, військових, депутатів, розвідників, маневри, комбінації і тактичні домовленості.

«Проблема була в тому, що рішення НАТО треба було приймати консенсусом, а консенсусу не було і близько. Від слова взагалі. При цьому Україна відповідала критеріям членства в цій програмі, але стратегічні політичні міркування регіонального характеру (ну ви зрозуміли) цілого ряду членів НАТО утримували їх від надання нам заслуженого статусу», — пише він.

Читати такожВіце-прем'єр зробила важливе уточнення щодо нового статусу України в НАТОЗа словами міністра, в успіх затії українські дипломати спочатку не вірили, однак працювали на благо країни, незважаючи на негативні прогнози. І наполеглива робота в підсумку виявилася результативною.

«Мені навіть співчували, коли в минулому році в указі президента Володимира Зеленського мені як віце-прем'єру з питань євроатлантичної інтеграції було поставлено завдання отримати цей статус», — написав він.

Кулеба зауважив, що статус України в НАТО надавали не публічно, а за процедурою умовчання, тому до останніх хвилин був ризик, що Київ його може-таки не отримати.

Україна і НАТО

Як раніше писав Главред, Україні 12 червня надали в НАТО статус партнера з розширеними можливостями.

Пізніше президент Володимир Зеленський подякував Альянсу за надання нашій країні особливого статусу.

Автор: Яна Катасонова
Новини заразКонтакти