Українці відзначають День прапора: як синьо-жовтий стяг піднімали в Україні та в різних куточках світу

Прапор України підняли перед Верховною Радою в Києві / t.me/verkhovnaradaukrainy

Ми разом піднімаємо прапор і повинні піднімати Україну разом, заявив президент на урочистій церемонії в географічному центрі України – селі Мар'янівка.

Сьогодні, 23 серпня, Україна святкує День Державного Прапора. Синьо-жовтий стяг урочисто підняли на площі Конституції перед будівлею парламенту. Також церемонії підняття прапора пройшли в Харкові, Дніпрі, Одесі, Рівному, Луцьку та інших містах України.

"У містах та селищах, де майорить синьо-жовтий прапор, люди живуть вільно, а головне — мирно. З часом наш прапор гордо повернеться на всю територію Донбасу і Криму!", - зазначили у Верховній Раді.

На церемонії підняття Державного Прапора України в географічному центрі України - селі Мар'янівка Черкаської області - був присутній президент Володимир Зеленський. Там відкрили артоб'єкт серце України.

"У 30 річницю відновлення нашої незалежності ми піднімемо прапор саме тут, в географічному центрі України. Саме тут б'ється серце - Серце України", - зазначив глава держави.

Артоб'єкт являє собою площу, на якій по колу розташовані пари крил, на кожній - вишивка з усіх регіонів країни. Вони символізують 24 області України та поки що окупований український Крим.

"Це символ того, що підніматися вгору і бути на висоті набагато легше разом", - сказав Зеленський.

"Вітаю всіх зі святом. Сьогодні нас об'єднає спільне дійство, об'єднає спільна мета: ми разом піднімаємо прапор і повинні піднімати Україну, піднімати Україну лише разом... З Днем Державного Прапора України!", - додав президент.

День прапора 2021 president.gov.ua
День прапора 2021 president.gov.ua
День прапора 2021 president.gov.ua
День прапора 2021 president.gov.ua
День прапора 2021 president.gov.ua
День прапора 2021 president.gov.ua
День прапора 2021 president.gov.ua
День прапора 2021 president.gov.ua
День прапора 2021 president.gov.ua
День прапора 2021 president.gov.ua
День прапора 2021 president.gov.ua
День прапора 2021 president.gov.ua
День прапора 2021 president.gov.ua

У Києві ветерани АТО/ООС підняли на флагшток найбільший прапор України. Цей флагшток - найбільший в країні, його висота - близько 90 метрів, важить він 32 тонни. Розмір полотнища прапора - 16 на 24 метри. У церемонії брав участь мер Києва Віталій Кличко.

У Києві підняли найбільший прапор України / скріншот

Під посольством Росії в Києві встановили 150 прапорів України – по одному на кожні 100 жертв російської агресії.

Фото t.me/Segodnya_life

У Харкові урочисто підняли державний прапор на новий флагшток. Це зробили Микола Котляр - батько загиблого на Майдані харків'янина, героя Небесної Сотні та Костянтин Вурський - учасник війни на Донбасі.

До слова, встановлений в Харкові флагшток заввишки у 102 метри є найвищим в Україні та всій Європі. Розміри полотнища прапора на ньому становлять 22,5 м на 15 м, передає Харків Times.

Під час підняття прапора харківські військові здійснили триразовий залп зі зброї. В урочистій церемонії взяли участь десятки городян, а на сцені у флагштока виступили фольклорні колективи.

Синьо-жовті прапори піднімали сьогодні не лише в Україні, а й за її межами. У МЗС повідомили, що з нагоди свята в різних куточках світу представники українських громад разом сдипломатами розгорнули 30-метрові стяги.

"Синьо-жовтий прапор вражаючих розмірів майорів у столицях Європи та по всій Північній Америці, на самому півдні Африки, у стародавньому місті Петра в Йорданії, на узбережжі Перської затоки та у мексиканській долині Теотіуакан, у стародавньому храмовому комплексі Баальбек в Лівані та відомому комплексі хмарочосів «Flame Towers» в Азербайджані. У Греції повітряна куля пронесла Державний Прапор України над найвищим високогірним озером Пластира, а у Загребі наш стяг піднявся на найвищу будівлю як свідчення сили духу та незламності українського народу», - йдеться в повідомленні МЗС України у Facebook.

Скріншот відео МЗС України

Зазначимо, сьогодні в містах Украни пройдуть різні заходи з нагоди святкування Дня Прапора. Зокрема, у Києві відбудеться культурно-громадська акція, присвячена святкуванню 30-ї річниці Незалежності України "Обрядовий рушник", покажуть фільми "Сильніше, ніж зброя", "Михайло Грушевський" у кінотеатрах мережі КП "Київкінофільм".

У зв'язку зі святами 23-24 серпня в столиці буде обмежено рух низкою вулиць. Детальніше про схему руху в святкові дні можна ознайомитися на сайті Київської міськради.

23 і 24 серпня в Києві буде обмежено рух транспорту / kyivcity.gov.ua

Як повідомляв Главред, в суботу, 21 серпня, на Воронцовському маяку в порту Одеси вивісили 18-метровий державний прапор до Дня Незалежності України.

Полотнище величиною 18 на 5 метрів піднімається на всю висоту маяка. Прапор закріпили на верхній частині маяка вздовж його стін - тут він провисить до 24 серпня включно. Його можна побачити з Приморського бульвару, Потьомкінських сходів і пляжів міста.

Новини заразКонтакти