Навчання Sea Breeze: експерт попередив про загрозу зіткнення з РФ

Катери ВМФ України / mil.gov.ua

У РФ підвищили градус напруження на тлі навчань у Чорному морі.

На тлі навчань Sea Breeze-2021 за участю України та країн НАТО в Чорному морі відсутній флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер Москва, а також два сучасних фрегата, повідомив військово-морський експерт, капітан І рангу Андрій Риженко.

Як розповів він в ефірі каналу Україна 24, в Чорному морі РФ залишила кораблі меншого класу, є фрегати, багато з яких 80-х років 20-го століття, а також ракетні катери і десантні кораблі.

Експерт уточнив, що РФ також має кораблі розвідки, які здійснюють стеження за навчаннями Sea Breeze.

"Також на кожні навчання в морі виходять підводні човни. Нагадаю, що в березні вперше за 30 років Чорноморський флот вивів всі шість своїх підводних човнів, коли в Румунії проходили навчання "Морський щит". Коли я очолював навчання Sea Breeze в 2017 році, їх було три", - зазначив він.

За його словами, можливість зіткнень підвищується, "тому що кораблі знаходяться в морі, на них є зброя, зброєю керують люди".

Також експерт звернув увагу на градус напруги, який зараз є з боку росіян.

"Хоча в 1998, 1999, 2001 роках вони брали участь у цих навчаннях. Але після того, як до влади прийшов Путін, політичний наратив Росії змінився. Хочу зазначити, що командири кораблів Sea Breeze отримали чіткі вказівки про те, що безпека на морі є основною вимогою, ніякого провокування з боку Sea Breeze щодо кораблів Чорноморського флоту не буде. Але якщо будуть нелегальні вимоги щось там зупинити, залишити - цього теж не буде", - Риженко.

Читати такожЗагроза з моря і з повітря: в Україні не виключили удар по кораблях РФ у Керченській протоці

Нагадаємо, 23 червня росЗМІ повідомили, що біля берегів окупованого РФ Криму в Чорному морі співробітники прикордонної служби Федеральної Служби безпеки нібито зробили " попереджувальні" постріли в бік британського есмінця Defender.

ФСБшники відкривали вогонь біля мису Фіолент, оскільки есмінець "перетнув кордон РФ". Також з метою "попередження" за курсом Defender метнув бомби військовий літак Су-24М.

Російська сторона стверджує, що після таких заходів есмінець покинув кордони "територіального моря" РФ.

Пізніше в МЗС України і Міноборони Британії відреагували на заяву Росії про обстріл британського есмінця Defender. Росіяни, мабуть, стріляли "невидимими бомбами", так як британська сторона ніяких атак не зафіксувала.

Новини заразКонтакти