Учасники Кримської платформи прийняли спільну декларацію: про що домовилися

Кримська платформа / Офіс президента

За результатами установчого саміту Кримської платформи була підписана спільна декларація всіма учасниками.

У Києві 23 серпня відбувся перший саміт Кримська платформа, на якому обговорили питання окупації півострова Росією.

По закінченню саміту всі учасники заходу підписали спільний документ-декларацію. Текст документа опублікували на сайті Міністерства закордонних справ України.

У декларації перераховані ті дії РФ, які учасники саміту засуджують, і йдеться про те, які домовленості були досягнуті.

Що вирішили учасники Кримської платформи:

За словами президента України Володимира Зеленського, спільна декларація буде відкритою для приєднання інших держав і створить міцну політичну основу для подальшої роботи.

"Декларація відкрита для підписів інших держав. Російська Федерація, яка звичайно, не брала участі в нашому саміті, так активно у себе обговорювала і коментувала, реагувала, була настільки активною, що склалося враження, ніби вона є повноцінним учасником Кримської платформи. Якщо цей майданчик настільки цікавить його, ми запрошуємо РФ приєднатися до Кримської платформи для спільного вироблення шляхів деокупації Криму і виправлення її історично трагічної помилки. Я обіцяю, що в декларації, яка засуджує окупацію Криму, завжди буде рядок для представника РФ. Думаю, що швидше за все, цей підпис буде останнім на останньому саміті Кримської платформи в Ялті", - сказав Володимир Зеленський, закриваючи засідання саміту.

Читати також"Поставити Росію на місце": США зробили заяву на Кримській платформі

Кримська платформа 2021

У вересні 2020 року Володимир Зеленський анонсував створення Кримської платформи. Мета ініціативи - об'єднати сили з деокупації Криму.

В установчому саміті беруть участь 46 країн і міжнародних організацій. До Києва прибули 14 глав держав, урядів та ЄС.

Ряд країн також представлений на рівні послів.

Саміт формують 4 тематичні панелі: про невизнання спроби окупації Криму, мілітаризацію Азово-Чорноморського регіону, шляхи реінтеграції Криму через права людини і сталий розвиток, відновлення прав кримськотатарського народу.

Автор: Марія Тупік
Новини заразКонтакти