Тотальний локдаун через COVID-19: експерт попередив про ризики для України

/ УНІАН

Сергій Комісаренко нагадав, що в Європі роблять повний локдаун.

Голова комісії з біобезпеки та біозахисту при РНБО, академік НАН України, професор Сергій Комісаренко прокоментував ймовірність введення в Україні тотального локдауну через епідемію коронавірусу.

Як підкреслив він в ефірі каналу Україна 24, в Європі роблять повний локдаун іноді на вихідні, іноді на цілий тиждень, а іноді на якісь свята.

“Я вважаю, раціонально вводити вечірні години карантину для людей похилого віку. Але головне — люди повинні розуміти, що поширення вірусу залежить саме від них, тому що саме інфіковані люди поширюють вірус", - підкреслив експерт.

У той же час він зазначив, що найчастіше люди поширюють вірус, не знаючи, що вони інфіковані.

"Рідні "брати" цього вірусу SARS і MERS були більш летальними, більш шкідливими, але людина інфікована не поширювала його, поки не з'являлися виражені ознаки захворювання. А тут людина може не знати про хворобу і при цьому активно поширювати вірус", — розповів він.

При цьому голова Комісії при РНБО вважає, що введений в Україні карантин дав свої результати.

"Карантин спрацював, але ми не можемо визначити, наскільки ефективно, оскільки немає контролю, яким можна це виміряти. Повний локдаун не потрібно вводити, це дуже сильний психологічний тиск на людей. Але нам потрібно дотримуватися заходів карантину і контролювати їх", — додав Комісаренко.

Читати такожУ метро Києва посилюють контроль через карантин: кому і за що загрожує покарання

Коронавірус в Україні:

Автор: Олексій Тесля
Новини заразКонтакти