Степанов пояснив, чи можна колоти Sinovac після Covishield

Максим Степанов / УНІАН

Очільник МОЗ Максим Степанов відповів на актуальне питання - чи можна українцям, які вакцинувалися препаратом Covishield, колоти потім вакцину Sinovac.

Громадяни України, які зробили перше щеплення від коронавірусу індійською вакциною Covishield, не можуть використовувати для повторної вакцинації китайську вакцину Sinovac.

Про це заявив в ефірі телеканалу Україна 24 керівник МОЗ Максим Степанов.

"Пояснюю, звертаюся до всіх українців. Коли ми говоримо, що ви вакциновані вакциною AstraZeneca, а це AstraZeneca Covishield, AstraZeneca на європейських майданчиках, AstraZeneca, яка виробляється в Південній Кореї (ми теж будемо її отримувати) - вони взаємозамінні. Тобто, перша доза Covishield, а друга доза може вже бути європейської AstraZeneca або південнокорейської. Немає різниці, це одна і та ж вакцина", - пояснив міністр.

У разі, якщо пацієнт вже вакцинувався вакциною Sinovac, то другий укол може бути тільки точно такою ж вакциною Sinovac.

"Більш того, зараз в європейських країнах проводяться клінічні дослідження саме по взаємозамінності вакцин різних виробників, наприклад Pfizer і AstraZeneca, але результатів поки немає. Ніякого хвилювання ні у кого не повинно бути. Всі громадяни, які отримали першу дозу вакцини, починаючи з 24 лютого отримають другу дозу вакцини в терміни, які передбачені нашими інструкціями і протоколами, тобто через 90 днів після першої дози", ‒ розповів Степанов.

Читати такожВ Україні погрожують не прийняти китайську вакцину Sinovac

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти