Провайдери оцінили можливість жорсткого обліку користувачів Вконтакте

ВКонтакте буде складно контролювати в Україні / УНІАН

Експерти вважають, що виникнуть серйозні технічні та юридичні перешкоди.

Аналітики Інтернет асоціації України заявили, що неможливо вести облік користувачів російської соціальної мережі Вконтакте, як раніше стверджували в Раді безпеки України.

"Це неможливо двічі. По-перше, це неможливо технічно, так як мало у кого з операторів є обладнання, яке дозволить це зробити, а по-друге, є таке поняття як таємниця листування і спілкування в Інтернеті. Порушення цього допускається тільки на підставі рішення суду і щодо конкретної людини. Тому проаналізувати всіх користувачів ВКонтакте буде просто незаконно"» - цитує РБК-Україна голову комітету Інау із захисту прав людини і свободи слова Максима Тульєва.

За словами експерта, теоретично можливо зобов'язати інтернет-провайдерів використовувати DPI (Deep Packet Inspection, "системи глибокого аналізу трафіку"), але це «вкрай дороге і технічно складне обладнання». Аналітик вважає, що гучні заяви РНБО пов'язані з майбутніми виборами.

Читати такожСтало відомо про реакцію Вконтакте на заяву РНБО«Я думаю, що це більше політичний момент, тому що зараз вибори. Росіяни намагатимуться впливати на українські вибори, і таким чином там (в РНБО, – прим. Ред.) вирішили трошки налякати потенційну аудиторію «ВКонтакте». Так, вони просто налякали, але ні технічно, ні юридично вони цього зробити не можуть», – резюмував Тульєв.

Облік користувачів ВКонтакте в Україні - що було раніше:

Автор: Яна Катасонова
Новини заразКонтакти