Поставка Javelin в 2014 році могла б змінити ситуацію на Донбасі - американський генерал

Філіп Брідлав / Reuters

США повинні перестати озиратися на Росію, стримуючи себе в питаннях оборонної допомоги Україні, вважає Філіп Брідлав.

Верховний головнокомандувач Об'єднаних сил в Європі американський генерал Філіп Брідлав заявив, що якби США ухвалили рішення надати Україні ПТРК Javelin в перші два тижні після початку російської агресії, то ситуація на Донбасі розвивалася б зовсім інакше.

Про це Брідлав заявив під час прямого включення Вашингтон - Київ, пише Укрінформ.

Генерал вважає, що США повинні перестати озиратися на Росію, стримуючи себе в питаннях оборонної допомоги Україні, зокрема летальною зброєю. За його словами, Штати зайняли позицію сампідтримування ще з початку російської агресії проти Грузії в 2008 році. Вашингтон не хотів "спровокувати Росію", але цей план не спрацював, оскільки саме РФ є провокатором.

"Росіяни хочуть зазіхати на своїх найближчих сусідів так, щоби не отримувати відповіді від нас, досі вони домагаються бажаного результату", – підкреслив генерал.

Брідлав також зазначив, що роздувати війну – не в інтересах Сполучених Штатів, водночас і росіяни не хотіли б протистояння з Америкою. На його думку, Вашингтон повинен бути ініціативним в підтримці України.

Як відомо, Україна вела переговори із США про постачання летальної зброї з 2014 року. Держдеп ухвалив рішення про продаж нашій країні ракетних комплексів Javelin лише в березні 2018 року. Тоді українська армія отримала першу партію зброї - 37 комплексів і 210 ракет.

Читати такожУ США запропонували збільшити військову допомогу Україні: стільки отримаємо

Нагадаємо:

Агресія Росії на Донбасі

У 2014-му на сході України бойовики створили самопроголошені "ДНР" і "ЛНР", в тому ж році на Донбас вторглися російські війська. РФ підтримує бойовиків, але не визнає, що пішла на агресію проти України.

У квітні 2014 року на сході нашої країни стартувала антитерористична операція, в кінці квітня 2018-го замість АТО почалася операція Об'єднаних сил.

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти