Ніяких більше кубометрів - в Україні будуть інакше рахувати споживання газу

В Україні будуть інакше рахувати споживання газу / УНІАН

Зміни набудуть чинності вже з 1 січня 2021 року.

Компанія-оператор газосховищ України розпочала випробування програмного комплексу, який автоматично збирає та аналізує інформацію з приладів обліку обсягу та якості природного газу в одиницях енергії (кВт).

Про це повідомили представники прес-служби Укртрансгазу. За їх словами, до кінця нинішнього року комплекс введуть в промислову експлуатацію. Відповідно, з 1 січня 2021 року українські газосховища будуть переведені на систему обліку газу з кубометрів в кіловат-години. Такий стандарт давно прийнятий і використовується в країнах Євросоюзу.

Крім того, протягом 2021-2025 років на дев'яти українських сховищах буде встановлено вузли виміру газу, які дозволяють відстежувати якісні та фізико-хімічні характеристики газу в режимі онлайн. Причому, як стверджують в Укртрансгазі, газ будуть підраховувати як у фізичних, так і в енергетичних одиницях.

Щодо загального переходу до обліку газу в одиницях енергії, то дана норма міститься в законопроекті №2553. Документ зараз готується до другого читання в Раді, а в першому читанні його депутати схвалили в червні нинішнього року.

Читати такожУ Росії оцінили шанси на відмову від транзиту газу через Україну через Північний потік-2

Нагадаємо, раніше Главред повідомляв:

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти