В Україні будуть нові правила користування мобільним зв'язком: що треба знати абонентам

Операторів можуть оштрафувати за розсилку спаму на суму до 8500 грн / Корреспондент.net

Оператори будуть передавати державі дані про місцезнаходження та пересування абонентів.

Оператори стільникового зв'язку будуть реально надавати заявлену швидкість передачі даних і відмовляться від спам-розсилок. Абоненти зможуть скаржитися на їх послуги, внаслідок чого операторів можуть оштрафувати на суму від 17 до 85 тисяч гривень.

Про це йдеться у тексті прийнятого Верховною Радою в першому читанні законопроекту №3014 Про електронних комунікаціях. Документом регулюються тристоронні відносини держави, мобільних операторів і абонентів.

Зокрема, держава на рівні закону отримує додаткові важелі управління сферою електронних комунікацій і встановлює нові права, обов'язки та принципи, яких мають дотримуватись всі учасники ринку послуг.

Мова йде про те, що мобільні оператори не зможуть розсилати спам-повідомлення. Така діяльність передбачає санкцію у вигляді штрафу від 1700 гривень до 8500 гривень. Швидкість передачі даних, заявлена оператором, не повинна відрізнятися від реальної. У разі порушення своїх прав абоненти зможуть поскаржитися регулятору на оператора, якому загрожуватиме штраф від 17 до 85 тисяч гривень за кожен конкретний випадок.

Що повинен знати абонент

Що стосується операторів, вони зможуть використовувати однакові частоти та займатися їх перерозподілом. Оператори самі будуть вирішувати, яке покоління зв'язку використовувати в своїх мережах. Дані про місцезнаходження громадянина і його пересування будуть передаватися державі.

Раніше в Vodafone розповіли, чому на захоплених російсько-терористичними військами районах Донбасу зник стільниковий зв'язок.

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти