Хто найкраще захищений від COVID-19 та чи допомагає вакцинація - відповідь лікаря

Вакцинацією потрібно захищати насамперед групи ризику, а не абсолютно всіх / Reuters

Вакцинація від коронавірусу допомагає не всім, щеплені люди теж можуть захворіти. Найкраще захищені ті, хто вже перехворів, заявив Андрій Волянський.

Люди, які перехворіли на коронавірус, набагато краще захищені від COVID-19, ніж ті, які вакцинувалися, заявив лікар-імунолог Андрій Волянський.

За його словами, вакцинація від COVID-19 не захищає абсолютно всіх. Вона захищає лише деяку частину людей.

"Хто сказав, що 80% вакцинованих шкільних вчителів - це гарантія того, що ніхто не хворітиме? Це висмоктано з пальця, тому що вакциновані масово хворіють, й Ізраїль показав, що навіть третя доза - це не виняток з правил", - сказав Волянський в ефірі телеканалу Україна 24.

Також він розповів, хто захищений від коронавірусу по-справжньому: "Той, хто має імунний щит – він може бути і природним, і штучним. Ті, хто перехворів, захищені набагато краще вакцинованих. Велика частина вакцинованих також захищена, але не всі".

Імунолог вважає, що серед вакцинованих треба знаходити "невідповідних" - їм потрібна третя доза вакцини. Крім того, Волянський заявив, що вакцинацією потрібно захищати насамперед групи ризику, а не абсолютно всіх.

"Ми поставили тимчасові маркери: перший етап, другий... з 20 липня ми вакцинували всіх бажаючих. При цьому у віковій групі 80+ лише 8% вакцинованих двічі. Тобто тих, хто зараз хворіє та вмирає, ми їх не захистили, тому що не було маркерів, як робила Європа", - підкреслив він.

Читати також"Людина стає вразливою": інфекціоніст розповів, як не підхопити COVID-19 після вакцинації

Як повідомляв Главред, влада поки не має наміру проводити масової кампанії з вакцинації дітей від COVID-19. Як заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, на даний момент держава ставить перед собою завдання зробити щеплення передусім дорослим і літнім людям. Питання може стати актуальним після того, як буде вакциновано хоча б 50% дорослого населення.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні обов'язкову вакцинацію від коронавірусу не запроваджуватимуть.

В американському центрі з контролю та профілактики захворювань (CDC) зробили нову заяву з приводу вакцинації для захисту від коронавірусу. За словами директора CDC Рошель Валенскі, люди, щеплені від COVID-19, в 11 разів менше схильні до ризику смерті в разі зараження коронавірусом.

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти