Кремінь розповів про сотні порушень норми закону про мову і налякав штрафами

Тарас Кремінь / УНІАН

Тарас Кремінь розповів про порушення закону про обов'язкове обслуговування державною мовою.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь розповів, що після вступу норми закону про обов'язкове обслуговування державною мовою, він отримав шквал звернень і скарг по відношенню до співробітників точок торгівлі.

"Спочатку був шквал звернень, скарг, образ, які відчували люди по відношенню до себе в супермаркетах, аптеках, магазинах. Але поступово, як ми бачимо, ця статистика зростає, але по суті фактів порушення мовних прав громадян на отримання інформації та обслуговування державною мовою ми отримуємо все менше і менше", - сказав він в ефірі каналу Україна 24.

Водночас, за словами мовного омбудсмена, збільшується кількість звернень, що стосуються відсутності україномовної версії інтернет-магазинів: "Немає взагалі ніякої інформації українською. Це теж сфера обслуговування, ми підготували звернення на адресу суб'єктів господарювання і сподіваємося, що на нашу вимогу ці недоліки будуть усунені".

Коментуючи можливість відстрочки штрафів за порушення мовного законодавства, Кремінь зазначив, що у разі скасування штрафів депутатами, вони позбавлять державу інструментів впливу на злісних порушників.

Читати такожУ партії Зеленського вирішили боротися зі штрафами за порушення мовного законуЯк передає прес-служба мовного омбудсмена, найбільше звернень та скарг уповноваженому із захисту державної мови з 16 січня надійшло з Києва та Київської області - вони склали майже половину від загальної кількості заяв.

Як зазначається, всього за період 16 Січня - 11 лютого до уповноваженого звернулося 605 громадян щодо захисту прав громадян на отримання інформації та послуг державною мовою, усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою, надання консультацій та додаткової інформації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

Автор: Олексій Тесля
Новини заразКонтакти