Ключову роль у забороні УПЦ (МП) зіграла СБУ і позиція її голови Малюка, - експерт

Голова СБУ Малюк / Фото: t.me/SBUkr

Політолог наголошує, що що наявні в СБУ кримінальні провадження не мають нічого спільного з тиском на церковне середовище.

У рішенні депутатів заборонити УПЦ (МП) ключову роль зіграла Служба Безпеки і її голова Василь Малюк. Про це пише політолог, екс-нардеп Олександр Черненко.

Експерт вважає, що рішення Ради прийняте з урахуванням зібраних Службою доказів. «З початку повномасштабного вторгнення рф за матеріалами СБУ відкрито кримінальні провадження щодо понад 100 представників УПЦ (МП), майже 50 із них уже повідомлено про підозру, а 25 отримали судові вироки. При цьому докази СБУ вплинули на суспільну думку: соціологічні опитування демонстрували, що абсолютна більшість виступає за заборону УПЦ (МП). Це, в свою чергу, певен, змусило депутатів ухвалити відповідне рішення», - акцентує експерт.

«Після того, як Малюк очолив СБУ, вперше за період незалежності Служба почала системно викривати цих поплічників кремля. Нагадаю, що перед голосуванням у першому читанні Малюк звернувся до депутатів з листом, в якому прямо вказував на те, що УПЦ (МП) є структурним підрозділом РПЦ в Україні», - пише експерт.

Політолог наголошує, що що наявні в СБУ кримінальні провадження не мають нічого спільного з тиском на церковне середовище. «Представники УПЦ (МП) багато років займались різноманітною підривною діяльністю. Це був один із головних інструментів впливу з боку рф на значну частину українського суспільства. З початком Великої війни представники УПЦ (МП) не лише агітували за «русский мир», але й збирали інформацію для ворога, були корегувальниками і навідниками вогню. Найбільш поширені злочини представників УПЦ (МП): колабораційна діяльність, державна зрада, пособництво державі-агресору, посягання на територіальну цілісність України,», - резюмує експерт.

Нагадаємо вчора Рада ухвалила закон про заборону релігійних організацій, пов'язаних із РФ. Такому рішенню передували результативні безпекові заходи, проведені Службою Безпеки в установах УПЦ (МП).

Новини заразКонтакти