Як правильно вибрати соняшникову олію та відрізнити фальсифікат - поради експертів

Як відрізнити якісну соняшникову олію від фальсифікату-поради експертів / УНІАН

Соняшникова олія в Україні подорожчала, тому неприємно було б купити неякісний продукт. Експерти пояснили, як не помилитися і вибрати хорошу олію.

На полицях українських магазинів з'явилося безліч видів соняшникової олії. На етикетках пишуть: перший віджим, без консервантів і барвників, з вітамінами А і Е, холодний прес, виморожене і багато іншого. Але не вся олія дійсно відповідає тому, що написано на пляшках. Експерти пояснили, як вибрати якісну соняшникову олію і не переплачувати.

Передусім потрібно звернути увагу на прозорість. Якщо соняшникова олія в пляшці виглядає каламутною, це означає, що продукт підроблено або його неправильно зберігали. При цьому в соняшниковій олії допустимиц невеликий осад, оскільки в ній містяться фосфоліпіди, передає Today.

Чи варто вірити всім написам на етикетках?

Експерти не радять довіряти різним написам на пляшці, оскільки найчастіше це просто маркетинговий хід.

У соняшникову олію ніколи не додають консерванти і барвники, оскільки цей продукт довго не псується і барвники в ньому не розчиняються.

На полицях ми часто бачимо олію так званого першого віджиму. За словами фахівців, це всього лише красива назва. Насправді нерафінована соняшникова олія завжди виробляється з насіння за допомогою першого віджиму. Рафіновану олію створюють шляхом екстракції рослинної олії з використанням хімічних сумішей.

Якщо на етикетці написано, що олія містить вітаміни А і Е, то це теж маркетинговий хід. Насправді ці вітаміни завжди містяться в нерафінованій олії.

Виморожена олія - така ж сама нерафінована олія, як і будь-яка інша, але вона проходить процес виморожування. Єдина різниця - у такої олії менше виражений запах.

Єдине маркування, яке дійсно має сенс - це "холодне пресування". Це означає, що олію отримали при низьких температурах, тому в ній збереглася максимальна кількість корисних речовин.

Як правильно вибирати соняшникову олію

Раніше Главред писав про те, що зараз соняшникова олія в Україні підскочила в ціні майже вдвічі, якщо порівнювати з показниками літа 2020 року. Вартість продукту за літр становить близько 60 гривень.

Як кажуть експерти, одночасно з тим ціна на світових ринках на соняшникову олію падає. Наприклад, в Чехії літр українського продукту коштує всього 35 гривень.

Читати такожЧому в аграрній Україні соняшникова олія дорожча, ніж в ЄС

Незабаром ціни на соняшникову олію зростуть. Подорожчання продукту очікується ще на третину від існуючої ціни. Експерти вважають, що вже восени літр олії коштуватиме понад 100 гривень.

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти