Як отримати лікарняний, не виходячи з дому: роз'яснення МОЗ

Українці можуть отримати лікарняний без візиту до лікаря/ УНІАН, Сегодня

Довідку про хворобу лікар може видати і в телефонному режимі, проте діятиме вона всього 5 днів.

Українці, які хочуть отримати лікарняний, тому що підхопили грип, ГРВІ або коронавірус, можуть зробити це без візиту до медустанови. Це питання можна вирішити з лікарем у телефонному режимі.

Проте такі довідку можуть виписати лише на 5 днів, пояснив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час брифінгу.

За словами Ляшка, Міністерство охорони здоров’я розробило і видало відповідний наказ №233 "Про особливості формування медичних висновків в окремих випадках". Документ уже пройшов державну реєстрацію в Міністерстві юстиції.

Таке рішення допоможе "розвантажити" сімейних лікарів, на яких і так збільшилося навантаження через більш стрімке поширення коронавірусу в Україні, наголосив очільник МОЗ.

Механізм отримання лікарняного без візиту до лікаря

Дистанційне оформлення лікарняних розвантажить лікарів

Як пояснила заступниця очільника МОЗ Марія Карчевич, таке нововведення суттєво полегшить роботу для сімейних лікарів в умовах швидшого поширення коронавірусної інфекції.

"Ні для кого не секрет, що пандемія позначилась на медичній системі. Якщо порівнювати "допандемійні" часи, то зараз навантаження на усіх лікарів збільшено в рази. Щоб хоча б якось зняти частину навантаження з медиків, ми вирішили зменшити час прийому на відкриття медичного висновку про тимчасову непрацездатність для людей, які мають симптоми, як під час COVID-19", – цитує слова Карчевич пресслужба МОЗ.

Нагадаємо, в Україні з 1 жовтня 2021 року лікарняні листи оформляються виключно онлайн. Для того, щоб відкрити лікарняний лист, пацієнт обов'язково повинен відвідати сімейного лікаря, а ось закрити його можна буде автоматично − в онлайн-режимі.

Раніше голова Комітету ВР з питань здоров'я нації Михайло Радуцький, що кількість хворих на коронавірус в Україні скоро може досягти 70 тисяч на добу. Захворюваність на коронавірус в Україні зростає вже кілька тижнів поспіль. 4 лютого був встановлений абсолютний антирекорд за весь час пандемії – COVID-19 за добу виявили у 43 тисяч 778 жителів країни.

Вас також може зацікавити:

Автор: Альона Вороніна
Новини заразКонтакти