Громадянство РФ у Криму та на Донбасі: у ГПУ розкрили плани щодо вирішення питання

Київ не застосує санкції до українців, які отримали паспорти РФ в Криму і ОРДЛО / УНІАН

На окупованих районах Донбасу видано понад 65 тисяч російських паспортів, уточнили в Офісі генпрокурора.

Україна не має наміру переслідувати жителів анексованого Криму і окупованого Донбасу, які отримали російські паспорти. Відповідальність за паспортизацію на захоплених Росією українських територіях нестимуть особи, які проводять дані заходи.

Як розповів заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов в інтерв'ю виданню Дзеркало тижня, офіційний Київ вважає російську паспортизацію на окупованих територіях нав'язаною і насильницькою.

"Відповідальність нестимуть не ті, хто їх отримує, а ті, хто змушує отримувати ці паспорти... російське громадянство на тимчасово окупованих територіях ми визнаємо насильницьким і нав'язаним", - сказав він, зазначивши, що жителі Криму не можуть проживати на півострові без російського паспорта, інакше на них очікують проблеми з російським законодавством.

Питання видачі російських паспортів в окремих районах Донбасу буде розглядатися міжнародними інстанціями.Читати такожРосія зробила новий крок до визнання "ДНР" і "ЛНР": Путін вніс зміни до указу

"Що стосується Донбасу, то після дослідження всіх обставин отримання паспортів буде вирішено питання звернення до міжнародних інстанцій з метою припинення порушень міжнародного права", - зазначив Мамедов.

Також він додав, що на Донбасі роздали понад 65 тисяч російських паспортів, а так звані "паспорти ЛДНР" отримали понад 500 тисяч жителів регіону. На окупованих районах Донбасу видано понад 65 тисяч російських паспортів, уточнили в Офісі генпрокурора.

Російські паспорти у ОРДЛО

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти