"РФ стирила в нас назву": Ніцой запропонувала перейменувати російську мову у "московську"

Ніцой дала нову назву російській мові: / УНІАН

Українцям потрібно відмовитися від мови країни-агресора, вважає письменниця.

Українська письменниця і громадський діяч Лариса Ніцой обурилася тим, що в Україні, як і раніше, не хочуть відмовлятися від російської мови і дала їй нову назву – "московська". За її словами, така назва є історично правильною.

"Я називаю цю мову московською і це правильна її назва. Закликаю усіх називати Росію Московією, їхньою історичною назвою. Бо російська мова - наша назва, у нас стирена", – висловила переконання Ніцой в ефірі програми "Реальна політика. Підсумки" на телеканалі "Україна 24".

Письменниця розповіла історію про діалог з російськомовною продавчинею в Києві на Подолі. Під час бесіди з письменницею жінка, яка продавала солодощі, висловила свою підтримку і заявила, що всім українцям потрібен "чарівний пендаль", щоб перейти на українську. І таким "пенделем" є закон про українську мову.

Вона також вказала, що її обурює засилля російської мови на українському ТБ і радіо, в політикумі, громадському просторі і навіть просто в побуті. Ніцой наполягає на тому, що російська мова українцям не потрібна, але її дуже багато всередині країни, а "все спілкування наше і далі триває за звичкою московською мовою".

Мовний закон в Україні

Нагадаємо, що 16 липня 2021 року набули чинності чергові норми закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Тепер на українську мову, крім сфери обслуговування, перейшли:

Раніше Главред вже повідомляв, що Ніцой зі смаком присоромила групу Green Grey через російську мову. Письменниця вважає, що виконавці повинні показати свій патріотизм піснями українською, а не скаргами на "утиски".

Автор: Денис Пономаренко
Новини заразКонтакти