Експерт пояснив, чому «чорні ящики» збитого літака віддали Франції, а не Україні

Експерт пояснив, чому передача "чорних ящиків" збитого під Іраном літака МАУ Франції є прийнятним для України варіантом / twitter.com/CGTNOfficial)

Варіант, що передбачає передачу бортових самописців Франції, на думку експерта, цілком прийнятний.

У намірах Ірану передати бортові самописці збитого літака української авіакомпанії МАУ Франції немає нічого поганого.

Про це в коментарі Главреду заявив експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу Ілія Куса.

«В Україні немає технологій, що дозволяють розшифрувати інформацію, яку містять «чорні ящики», як немає їх і в Ірану. Зате вони є у Франції. Від початку одразу йшлося про те, що самописці потрібно передати третій стороні, тому що ні Україна, ні Іран розшифрувати інформацію на них не можуть. Франція – цілком прийнятний варіант, який повинен влаштовувати і Україну», – зазначив Куса.

Купувати необхідне обладнання задля отримання даних, що містяться на самописці, Ілля Куса вважає недоцільним через дорожнечу.

«Таке обладнання досить дороге. Купувати його тільки заради того, щоб розібратися з цими бортовими самописцями, немає сенсу. Краще вже передати «чорні ящики» дружній країні і не витрачати гроші платників податків. Заради чого їх витрачати? Щоб випендритися?» – пояснив експерт.

Тегеран пояснив своє рішення затримкою української сторони з відповіддю щодо подальшої долі «чорних скриньок», що обурило українських дипломатів.

«Претензії МЗС України до Ірану у конкретному випадку не зовсім зрозумілі. Схоже, його обурила саме риторика Ірану і пояснення, а не саме рішення. За моєю інформацією, в України немає ніяких проблем у комунікації з Іраном. Відповідно, реакція МЗС пояснюється невдоволенням з приводу тону цього повідомлення. Адже вийшло так, що Іран спробував перекласти відповідальність на нас, мовляв, «українці самі винні», – зазначив Ілля Куса.

Нагадаємо, що раніше Іран прийняв рішення не відправляти в Україну бортові самописці пасажирського Боїнга МАУ, збитого 8 січня цього року під Тегераном, пояснивши це «затримкою української сторони з відповіддю на пропозицію Ірану щодо «чорних ящиків».

Автор: Надія Майна
Новини заразКонтакти