«Велике будівництво» Зеленського на залізниці: 130 локомотивів з Франції їздитимуть Україною

Україна та Франція фіналізували домовленості щодо закупівлі 130 електротягів від компанії «Alstom» для оновлення вантажного парку Укрзалізниці. Оновлення залізничної інфраструктури України є одним з головних пріоритетів програми президента Володимира Зеленського «Велике будівництво», повідомляє пресслужба Мінінфраструктури.

У вівторок, 8 лютого, у присутності Президента України Володимира Зеленського та Президента Франції Еммануеля Макрона був підписаний протокол про співробітництво, який фіксує ключові домовленості між компаніями.

«Проєкт є частиною пакету макрофінансової підтримки Французької Республіки для України, яка зокрема передбачає цільове пільгове кредитування. Завдяки цьому Україна найближчим часом зможе оновити парк вантажних електротягів», – йдеться у повідомленні.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков наголосив, що договір означає не просто домовленість про постачання локомотивів. Для України це значний крок до повноцінної інтеграції у економічну систему та транспортну мережу Євросоюзу.

У договорі йде мова про 130 нових електротягів, з яких 50 працюють на змінному струмі і 80 є двосистемними, що можуть працювати і на змінному, і на постійному струмі. Ще одною особливістю контракту є те, що Україна має авансом заплатити лише 15% від загальної суми договору. Решта коштів буде надана у вигляді фінансової позики на 14 років казначейством Франції та банківським консорціумом.

Перемовини щодо цієї угоди почалися ще в 2018 році, тривали три роки і завершились минулого року підписанням відповідної міжурядової угоди, а також ухваленням закону «Про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки оновлення парку вантажних електровозів акціонерного товариства «Українська залізниця» № 1607-ІХ, який Верховна Рада підтримала 1 липня.

Як раніше повідомив координатор програми «Велике будівництво» і заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, до 2024 року планується електрифікація щонайменше 500 км колій, що забезпечить швидкісне залізничне сполучення між усіма обласними центрами України.

Автор: Олег Макаров
Новини заразКонтакти