"Велике будівництво": в Одесі почала приймати літаки нова злітно-посадкова смуга

За прогнозами, завдяки новій ЗПС річний пасажиропотік аеропорту збільшиться до 4 млн осіб до 2026 року.

В аеропорту «Одеса» здійснив посадку на нову злітно-посадкову смугу перший літак, що прибув рейсом зі столичного аеропорту «Бориспіль». Згідно з традицією його зустріли арками з води, повідомляє Одеська ОДА.

Будівництво ЗПС тривало 31 місяць. Завдяки затосованій вперше у Східній Європі технології «важкого» бетону товщиною 40 см міцність та пропускна здатність смуги довжиною 2,8 км та шириною 45 м зросли вдвічі. Тепер вона здатна приймати широкофюзеляжні літаки Boeing 767 і Airbus A330.

У подальших планах — продовжити ЗПС до 3,2 км, що дозволить приймати літаки вже класу Е.

Нова ЗПС у аеропорту Одеси збудована у рамках програми президента Володимира Зеленського «Велике будівництво».

«У наших планах реалізація таких потужних і важливих проєктів як міст через Дністровський лиман, реконструкція Хаджибейської дамби та будівництво сучасної дороги в обхід Сухого лиману. Необхідно покращувати інфраструктуру й за межами міста Одеси — і це проєкти, пов’язані з Дунаєм та островом Зміїним, що тим самим привабить туристів, в тому числі й міжнародних», — сказав голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

У 2012 році був розроблений проєкт будівництва сучасного пасажирського термінального комплексу аеропорту "Одеса" площею близько 30 тис. м2. У 2017 році термінал розпочав обслуговувати внутрішні та міжнародні рейси. Наразі вже завершена третя черга будівництва, яка дозволяє обслуговувати літаки на новому пероні.

За прогнозами, завдяки новій ЗПС річний пасажиропотік аеропорту зросте до 4 млн осіб до 2026 року.

Нагадаємо, заступник голови Офісу президента, координатор "Великого будівництва" Кирило Тимошенко раніше повідомив, що президентська програма розвитку інфраструктури цього року передбачає також масштабне оновлення аеропортів у регіонах України: починається реконструкція в аеропортах Житомира, Кривого Рогу, Ужгорода, Вінниці, Чернівців, Рівного, Полтави, Дніпра, Херсона.

Автор: Олег Макаров
Новини заразКонтакти