Синоптик спростував популярну прикмету про морозну зиму

Синоптик спростував прикмету про зв'язок "дуже червоної" горобини і морозної зими / Фото pixabay.com

У народі кажуть, що якщо восени грона горобини "дуже червоні", значить зима буде морозною. Виявилося, що все не так однозначно.

Народна прикмета свідчить, що якщо восени грона горобини "дуже червоні", значить зима буде морозною. Виявилося, що ця теорія абсолютно неспроможна.

Науковий керівник російського гідрометцентру Роман Вільфанд, розповів РИА Новости, що біологи проаналізували дані за багато десятків років.

"За 100-110 років ми з біологами зібрали дані, коли була червона горобина і чи призводило це до морозів. Виявилося, що ні. Були зими і теплі ... така довіра до прикмет є необґрунтованою. Ми це перевірили", - сказав Вільфанд.

Він також зазначив, що прикмета про те, що після суворої зими буде спекотне літо, також не підтвердилася.

Якою буде погода в Україні взимку 2021-22

Глобальне потепління не може скасувати зміну сезонів, тому холодні зими в Україні не зникнуть. Зокрема, зима 2021-2022 характеризуватиметься перепадом температур, розповіла завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів в українському гідрометінституті НАН (Укргмі) Вазіра Мартазінова.

Погода в Україні взимку 2021-22 буде холодною, втім очікуються і періоди потепління. Українцям варто готуватися до крижаних дощів у грудні, снігопадів і сильних морозів - у лютому. Такий прогноз погоди озвучив народний синоптик Леонід Горбань.

Новини заразКонтакти