Паралімпіада-2024 стартує в Парижі: що відомо і де дивитися церемонію відкриття

Паралімпіада-2024 - 140 українських спортсменів змагатимуться у Парижі / Колаж: Главред, фото: сайт Олімпіади-2024, Національний комітет спорту інвалідів України

У Паралімпійських іграх 2024 візьмуть участь 4 400 спортсменів з 169 країн, які розіграють 549 комплектів нагород у 22 видах спорту.

У середу, 28 серпня, в Парижі відбудеться урочиста церемонія відкриття літніх Паралімпійських ігор-2024. Подія пройде на тих же спортивних майданчиках, які використовувалися для Олімпійських ігор-2024.

Паралімпійські ігри-2024 триватимуть до 8 вересня. У змаганнях візьмуть участь 4 400 спортсменів з 169 країн, які розіграють 549 комплектів нагород у 22 видах спорту.

Де дивитися відкриття Паралімпіади-2024 онлайн

Церемонія відкриття розпочнеться о 20:30 за київським часом. Шанувальники спорту в Україні зможуть спостерігати за подією в прямому ефірі на телеканалі та сайті "Суспільне Спорт", а також на місцевих телеканалах "Суспільного".

Протягом усіх Ігор Суспільний мовник запланував щонайменше 100 годин прямого ефіру з Парижа. Церемонія триватиме близько трьох годин.

Церемонія відкриття Паралімпіади

Паралімпійські ігри в Парижі-2024 вже охрестили унікальною подією, адже Франція вперше прийматиме Паралімпіаду. Церемонія відкриття Паралімпійських ігор відбудеться на площі Згоди, а не на стадіоні.

Відомий режисер Тьєррі Ребуль організує святковий парад делегацій, які рушать від площі Клемансо до площі Згоди через Єлисейські поля. У "Народному параді" візьмуть участь близько 4400 спортсменів з різних країн, серед яких 140 — представники України.

Церемонія відкриття розпочнеться з безкоштовного заходу, який буде доступний для всіх охочих, а потім продовжиться на стадіоні на площі Згоди, де за відвідування виступів були реалізовані квитки. За тиждень до старту змагань було продано понад 1,75 мільйона квитків. У центрі площі буде чотири сцени, на яких виступлять 140 танцюристів, серед яких 20 осіб з обмеженими можливостями.

За хореографічну постанову відповідає видатний шведський хореограф Александр Екман. У своїй роботі він задіяв танцівників з інвалідністю.

"Вони надзвичайні. Вони більш здібні, ніж багато здорових людей, як розумово, так і фізично", - сказав він Agence France-Presse.

Хто нестиме прапор України

Український прапор на церемонії відкриття Паралімпіади-2024 нестимуть:

Тріумфальна арка та символіка

На відміну від Олімпійських ігор, де основна увага була зосереджена на Ейфелевій вежі, головною точкою Паралімпійських ігор буде Тріумфальна арка. Її прикрасять символом агітос.

Агітос є символом паралімпізму, який склажається з трьох асиметричних півмісяців червоного, синього та зеленого кольорів. Назва символу походить з латини і перекладається як "я в русі". Дизайн символізує спортсменів, які рухаються до спільної мети, а три кольори є одними з найпоширеніших у прапорах країн по всьому світу.

Агітос вже розміщували на Тауерському мосту в Лондоні у 2012 році та на Токійській затоці у 2021 році.

Тріумфальна арка, приклашена з нагоди Паралімпіади-2024 / Фото: sortiraparis.com

Медалі Паралімпіади

Медалі Паралімпійських ігор містять частинку Ейфелевої вежі, що додає їм французького шарму. Лицьова сторона медалей однакова для Олімпійських і Паралімпійських ігор з полірованим золотом, а на зворотному боці вигравійований шрифт Брайля.

На Паралімпіаді розіграють понад 540 комплектів медалей у 22 видах спорту.

Медалі Паралімпійських ігор у Парижі 2024 / Фото: сайт Олімпіади-2024

Українські спортсмени на Паралімпіаді

Україну на Паралімпійських іграх представить 140 спортсменів, серед яких 96 чоловіків і 44 жінки. З них 101 має ураження опорно-рухового апарату, 30 — порушення зору та дев'ять — порушення розумово-фізичного розвитку. Спортсмени представляють 20 регіонів України та місто Київ.

Українські спортсмени змагатимуться у 17 з 22 видів спорту. Серед спортсменів будуть як дебютанти, так і досвідчені атлети. Вони виступлять у легкій атлетиці, паверліфтингу, дзюдо, стрільбі з лука, настільному тенісі, фехтуванні на колісних кріслах, кульовій стрільбі, плаванні, академічному веслуванні, велоспорті, голболі, веслуванні на каное, тріатлоні, бадмінтоні, тхеквондо, бочі та у волейболі сидячи.

Нейтральні паралімпійці

Вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, спортсмени з Росії та Білорусі матимуть можливість виступити на Паралімпіаді як нейтральні учасники. Вони не зможуть використовувати національні символи своїх країн, а їхні результати не будуть враховуватися в загальному медальному заліку.

У Парижі виступлять 90 нейтральних паралімпійців з Росії та 8 з Білорусі.

Паралімпійські ігри 2024 (Паралімпіада-2024)

Літні Паралімпійські ігри 2024 (офіційно — XVII літні Паралімпійські ігри) пройдуть з 28 серпня по 8 вересня 2024 року в столиці Франції Парижі. Змагання пройдуть на тих самих майданчиках, які перед цим використовувалися для літніх Олімпійських ігор 2024 року, пише Вікіпедія.

Читайте також:

Новини заразКонтакти