Урожай приголомшить досвідчених городників: чим обробити огірки, якщо жовтіє листя

Чим обробити огірки - народні засоби / Колаж: Главред, Фото: УНІАН

Як обробити огірки содою від хвороб - чим поливати огірки якщо вони жовтіють.

Під час вирощування огірків нерідко городники стикаються з хворобами рослин, які призводять до пожовтіння листя і втрати значної частини врожаю. Серед них особливу небезпеку становлять грибкові захворювання, які уражають надземні частини рослин.

Вони проявляються на листках, меншою мірою на стеблах у вигляді нальоту, а згодом вони збільшуються в розмірі та повністю закривають листок нальотом, згодом листок жовтіє та засихає. На сильно ураженому листі утворюються плодові тіла, які заражають рослини наступного року, попереджають науковці з Інституту захисту рослин Національної академії аграрних наук.

Читайте наш матеріал "Що робити з огірками, що переросли: 4 неймовірні ідеї".

Фахівці попереджають про те, що найбільшої шкоди завдає захворювання за підвищеної вологості повітря, недостатнього поливу, а також за надмірного підживлення азотними добривами. Грибок зимує на рослинних рештках бур'янів, при цьому спори грибка під час вегетації переносяться з хворих рослин на здорові.

Що відомо про Інститут захисту рослин

ІЗР - одна з головних установ Національної академії аграрних наук України. Інститут здійснює широкий спектр фундаментальних досліджень проблеми захисту рослин і координує їх проведення в Україні. ІЗР, серед іншого, займається системами моніторингу та прогнозу основних шкідників рослин, а також системами захисту сільськогосподарських культур, йдеться на офіційному сайті Інституту захисту рослин.

Городникам радять дотримуватися сівозміни (повернення висаджування огірків на колишнє місце через 3-4 роки), а за появи перших ознак захворювання обприскують настоєм коров'яку з подальшим повторенням через 7-9 днів (для посилення дії до неї можна додавати мило - 40 г.).

Серед небезпечних захворювань учені називають борошнисту росу, здатну завдавати шкоди огіркам на будь-якій стадії їхнього розвитку. На листках проявляється багатогранними масляними плямами, які через 8-9 днів стають більшими в розмірі. Пізніше листя набуває коричневого кольору, немов при опіку, а через 2-3 дні воно засихає.

Причиною захворювання є грибкові збудники, які посилено розвиваються, коли рослини поливають холодною водою. За ознак захворювання необхідно припинити полив і не проводити підживлення. Після збору врожаю ґрунт необхідно обробити розчином мідного купоросу.

Ще однією небезпечною хворобою огірків є кладоспоріоз, або оливкова плямистість, яка з'являється на листках, що при підсиханні руйнуються. При цьому огірок через утворення на його поверхні виразок викривляється, знижуються його смакові властивості. Джерелом зараження є рослинні залишки, на яких зимують спори грибка. У разі появи на плодах дрібних виразок вранці обробити рослини 1%-вим розчином бордоської суміші або фунгіцидами, що містять мідь.

Дивіться відео - що таке "теплі грядки" і як вони допоможуть швидко отримати врожай:

Також становить небезпеку біла гниль, яка вражає всі частини рослин: стебла, листя, вусики, плоди. При цьому рослина вкрита білим нальотом, а тканини розм'якшуються і загнивають. У рослин, уражених у прикореневій частині, листя в'яне і засихає. Розвитку хвороби сприяє підвищена вологість ґрунту і повітря, різкі коливання температури, загущені посадки.

Для профілактики захворювань необхідне чергування культур. Ділянки стебел з ознаками хвороби посипають вапном. Уражені частини рослин вирізають із частини здорової тканини. За сильного поширення хвороби листя видаляють у спекотні сухі години дня, щоб ранки швидко підсохли. Місця зрізу посипають товченим вугіллям або протирають 0,5%-вим розчином мідного купоросу. Рекомендують вечірній полив теплою водою. Гарний ефект дає застосування некореневого підживлення, а також полив у лунки при висадці розсади огірка розчину марганцевокислого калію (5 г на 10 л води).

/ Инфографика: Главред

Більше новин:

Новини заразКонтакти