Коли потрібно викопувати цибулю: 2 найголовніші ознаки, на які треба звернути увагу

Коли потрібно викопувати цибулю/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрін

Під час збирання врожаю цибулі важливо не пропустити кілька важливих моментів – цих правил потрібно дотримуватися, щоб урожай зберігався якомога довше.

Щоб цибуля після того, як її зібрали з грядок, зберігалася якомога довше, потрібно не проґавити кілька дуже важливих моментів.

Радимо також прочитати матеріал: Скільки потрібно варити раків: важливі правила, які варто знати перед приготуванням

Про те, коли потрібно прибирати цибулю з грядки і як та скільки потрібно сушити цибулю після збирання, розповіла авторка YouTube-каналу "Моє Подвір’я".

Для того, щоб цибуля дуже добре зберігалася, так само, як і часник, важливо, щоб вона не була занадто довго у вологій землі, зазначає авторка каналу.

"Якщо трапляється, що дощі затяжні й вони ідуть дуже довго, а цибулю вже треба забирати, значить ми всю цибулю повністю забираємо з городу, складаємо її десь у хлівчику і тримаємо там, поки цибуля добре просохне. Важливо, щоб було гарне провітрювання, щоб цибуля висихала поступово. Якщо ви посадили невелику грядку цибулі й вона росла довгий час з поливами, тобто не було дощів і вам доводилося поливати грядку, важливо за два тижні до збору урожаю повністю припинити полив. Можна навіть і накрити грядку з цибулею, якщо вона невеличка, якимось захисним матеріалом, щоб захистити від надмірної вологи", – йдеться у відео.

Як зрозуміти, що час збирати цибулю

Як орієнтуватися, коли вже можна забирати цибулю з грядки? Найперша ознака – це те, що перо повністю лягає на землю.

"Якщо цибуля визріває, повністю все стебло у неї лягає на землю, рідко яка цибулина ще залишається стояти. Це буде лише в тому випадку, якщо цибуля ще не визріла або якщо довгий час ішли холодні затяжні дощі – тоді цибулина може ще тримати зелене перо і воно буде ще стояти", – зазначає авторка каналу.

Наступна ознака того, що цибулина вже починає визрівати і що вже приходить час збору урожаю – це те, що перо починає жовтіти і підсихає.

Після того, як цибулю вирвали, не варто залишати її на грядці – краще забирати її десь під навіси, щоб вона завершувала достигання природнім шляхом.

"Якщо її залишити вирвану на грядці й піде дощ, то цибуля почне загнивати. Можемо не встигнути накрити її чимось. Якщо буде дуже палюче сонце – це не буде природнє визрівання цибулі – цибулина буде спікатися на сонечку. Якщо вирвану цибулю обрізати, забрати зелене стебло й одразу закласти її на зберігання, то вона буде гнити. Нам важливо, щоб цибуля висихала природнім шляхом – повністю повинне все стебло добре підсохнути, повністю повинна вся сила стебла перейти в головку цибулі, і лише тоді цибуля буде добре зберігатися. Коли ми забираємо цибулю з грядочки й очищуємо її від землі, також треба зняти з неї те верхнє лушпиння, яке покрите землею, і тоді цибулина почне підсихати природнім шляхом, буде жовтіти верхня лусочка, вона буде здоровою, без пошкоджень, і забезпечуватиме тривале зберігання цибулі", – йдеться у відео.

Дивіться відео про те, коли потрібно викопувати цибулю:

Які рослини не можна вирощувати спільно/ Інфографіка: Главред

Вас також може зацікавити:

Новини заразКонтакти