Прикмети на 25 липня: що не можна робити і як не потрапити в біду

Прикмети на 25 липня / pixabay

У цей день не рекомендується ходити в лазню, а також багато часу проводити у ванній.

25 липня православні християни святкують пам'ять чудотворної ікони Божої Матері Троєручиця. Богоматір допомагає всім, віруючим в її силу.

За народним календарем 25 липня 2021 року відзначається Проклов день, а православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Прокла і Іларія, постраждалих за віру під час гонінь імператором Трояном.

У народі, характеризуючи цей день, говорили: "На Прокла поле від роси промокло", тому 25 липня отримав назву Проклятий або просто Проклов день. До цього дня намагалися досушити сіно, бо через рясну росу воно починало гнити.

Люди за старих часів вважали, що роси 25 липня мають цілющі властивості і збирали вологу за допомогою лляних тканин, а потім віджимали в посудину. Роса, зібрана до сходу сонця, допомагала позбутися від очних хвороб. Ну, а дівчата вмивали росою обличчя, свято вірячи, що це подарує їм красу і молодість.

А ще росою обтирали дітей і поїли породіль, щоб легко пройшли їхні пологи. Знахарі теж не дрімали і збирали на Проклів день лікувальні трави, на основі яких готували зілля.

Що не можна робити 25 липня

У народі вважали, що в цей день не рекомендується ходити в лазню, а також багато часу проводити у ванній. В іншому випадку можна не поправити здоров'я, а підірвати його.

Читати такожУкраїнців чекає додатковий вихідний: коли і як будемо відпочивати

Заборонено лихословити, лаятися і пліткувати. До того, хто не послухається цієї ради предків, негатив повернеться в триразовому розмірі.

Прикмети на 25 липня

Новини заразКонтакти