Контроль над грошима і реєстрація лобізму: Україна запустила план щодо боротьби з олігархами

Кабмін затвердив план по боротьбі з надмірним впливом олігархів на політику і суспільство в Україні / kmu.gov.ua

Влада узаконить лобізм і знизить вплив олігархів на політичні партії і виборчі кампанії.

Кабінет Міністрів України затвердив план заходів, спрямований на боротьбу з посиленим впливом олігархів на політичний процес в країні. Рішення пов'язане з реалізацією відповідного закону, раніше ухваленого Верховною Радою. Програма дій включає реєстрацію діяльності з лобізму, зниження впливу олігархів на ЗМІ, посилення контролю над їх фінансовою діяльністю, а також зменшення їх впливу на партії і виборчі кампанії.

Як повідомиву своєму Telegram-каналі народний депутат від Європейської солідарності Олексій Гончаренко, план було затверджено в середу, 24 листопада, під час засідання уряду. Програма також включає припинення імпорту електроенергії з Росії та Білорусі до вересня 2023 року.

Що передбачає план боротьби з олігархами

Закон "про олігархів"

Верховна Рада України 23 вересня у другому читанні і в цілому ухвалила закон № 5599, який передбачає зниження впливу великого олігархічного бізнесу на політичний процес в Україні.Читати також"Влади олігархів в Україні більше не буде": Зеленський оголосив ультиматум великому бізнесу

У суспільстві ініціативу назвали "законом про олігархів" або "законом деолігархізації". Запропонований президентом Володимиром Зеленським законопроект підтримали 279 парламентаріїв.

В результаті прийнятого закону в українському законодавстві з'явилося поняття "олігарх" – це людина, яка чинить серйозний вплив на політичне та економічне життя України.

Олігархом вважатиметься особа, діяльність якої підпадає як мінімум під три критерії:

Вирішуватиме, хто є олігархом, а хто ні, буде Рада національної безпеки і оборони України, яку очолює президент Володимир Зеленський. В країні створюється спеціальний реєстр олігархів.

Главред рекомендує:

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти