У Слузі народу пояснили скасування тюремного ув'язнення за брехню в е-деклараціях

У Верховній Раді вважають, що притягнення депутатів до кримінальної відповідальності за незаконне декларування - неефективний захід / УНІАН

Новий закон про електронні декларації передбачає захіл, який застосовуватиметься до топ-чиновників, зазначила Ольга Совгиря.

Норма в законодавстві, що передбачає кримінальне покарання для державних службовців за брехню в електронних деклараціях, не продемонструвала свою ефективність. Кращий варіант покарання - це громадські роботи.

До такого висновку прийшли в робочій групі Верховної Ради з питань врегулювання конституційної кризи, розповіла парламентарій від фракції Слуга народу Ольга Совгиря у коментарі виданню Радіо Свобода.

За її словами, визнана КСУ неконституційною стаття ККУ 366-1, що передбачає кримінальну відповідальність за брехню в електронних деклараціях, виявилася неефективною.

"Якщо ми проаналізуємо статистику застосування цього виду покарання - позбавлення волі - за статтею 366-1, яку визнав неконституційним Конституційний суд, то побачимо, що такий вирок був винесений один. Стаття фактично не працює. Можливо, питання в ефективності цієї норми в тому, що суддя, оцінюючи пропорційність правопорушення, яке вчинила конкретна особа, і цю норму, вважає, що потреби її застосовувати немає", - сказала Совгиря, зазначивши, що більш раціональним способом притягнення до відповідальності є громадські роботи. Такі заходи влада має намір вжити щодо високопосадовців.Читати такожСтало відомо про домовленості влади щодо ситуації з КСУ

Також парламентарій додала, що зараз йде обговорення того, щоб за внесення недостовірної інформації до електронних декларацій карали не позбавленням, а обмеженням волі.

Електронне декларування в Україні

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти