Зеленський вирішив віддати Крим кримським татарам: деталі ініціативи президента

У Раді з'явився текст законопроекту про статус кримських татар на території України / УНІАН

Зеленський пропонує створити представницькі органи корінних народів, які отримають право приймати рішення.

Законопроект авторства президента Володимира Зеленського передбачає закріплення статусу кримських татар, караїмів і кримчаків корінними народами України, які сформувалися на території Криму. Глава держави пропонує створити представницькі органи корінних народів, які прийматимуть рішення від їх імені.

Як зазначено в опублікованому на сайті Верховної Ради тексті законопроекту № 5506, кримські татари, караїми і кримчаки – це корінні народи української держави, які сформувалися на території Кримського півострова. Законопроект має статус невідкладного.

"Корінний народ України - автохтонна етнічна спільність, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлення себе корінним народом України", - наголошується в документі.Читати такожУ Путіна оголосили про готовність говорити з Зеленським щодо Криму

Крім того, глава держави пропонує створити спеціальні представницькі органи корінних народів. Вони отримають право представляти корінні народи і приймати рішення.

Також зазначається, що реалізація законопроекту спрямована на закріплення статусу корінних народів України на рівні закону.

Що передбачає законопроект

"...Визначення правового статусу корінних народів України та встановлення правових гарантій на повне володіння всіма правами людини та основними свободами осіб, що належать до корінних народів України", - йдеться в документі.

Підкреслюється, що прийняття законопроекту дозволить корінним народам повною мірою володіти всіма правами і свободами, закріпленими в рамках міжнародного законодавства, а також Конституції і законах України.

Довідка

Статус кримських татар в Україні

Верховна Рада 20 березня 2014 року визнала кримських татар корінним народом Криму. Ініціативу підтримали 283 парламентарі.

Згідно з цією заявою Україна гарантує збереження і розвиток етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності кримських татар, а також усіх національних меншин на території держави.

Междліс і Курултай були визнані представницькими органами кримськотатарського народу.

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти