Дипломат розкрив плани України про перенесення перемовин щодо Донбасу і назвав країни

ТКГ з Мінська могли б перенести до Туреччини, Сербії, Швейцарії або Фінляндії - дипломат / УНІАН

Україна вже фактично відмовилася від перемовин щодо Донбасу у Мінську, вважає Павло Клімкін.

Тристороння контактна група щодо Донбасу знаходилася у Мінську тільки географічно, так званого мінського формату насправді формально не існує. Україна вже фактично відмовилася від перемовин у Білорусі і Києву залишається тільки це конкретно підтвердити. Процес може бути перенесено до Туреччини, Сербії, Швейцарії або Фінляндії. Про це заявив український дипломат, колишній глава МЗС Павло Клімкін.

"Я нагадаю, що формально "мінського формату" не існує, є Тристороння контактна група, яка просто за рішенням перебувала деякий час у Мінську. Тому жодної географічної прив'язки тут немає. Що стосується нового місця, а 100% від Мінська треба відмовитися, я вважаю, що ми це вже зробили, потрібно тільки жорстко це сказати", - розповів він в ефірі телеканалу Україна 24.

За його словами, існує два варіанти: перемовини можуть бути перенесені або до Туреччини або до Сербії, або ж до Швейцарії чи Фінляндії. Причому Кремль вже консультувався із Заходом щодо перенесення Мінського процесу до Белграду.

"Перший варіант - країни, для яких не потрібно робити винятки щодо санкцій, а ми розуміємо, що той же Козак (заступник глави Адміністрації президента РФ) під санкціями. Тоді виникає варіант - або Туреччина, Стамбул, Анкара, або варіант Сербії. За моєю інформацією, Росія вже зондувала з деякими західними партнерами варіант Сербії, наприклад, той же Белград. Або другий варіант - країни умовно нейтральні. Це може бути Швейцарія, Фінляндія", - сказав Клімкін.Читати такожУ Путіна вибухнули ультиматумом на адресу Києва щодо ситуації з війною на Донбасі

Також дипломат додав, що наразі говорять про варіант з Польщею, однак Москва з такою ініціативою не погодиться. Сербія - не найкращий вибір для України. Київ міг би погодитися на варіант з Туреччиною.

"Я вважаю, що це не найкраща опція, але, врешті-решт, нам же "їхати, а не шашечки". Якщо нам треба продовжувати говорити, можемо вибирати і Белград. Я вважаю, що той же Стамбул логістично і з точки зору політики був би звичайно краще", - підкреслив Павло Клімкін.

Перемовини щодо Донбасу

Спікер делегації Києва у ТКГ Олексій Арестович 28 травня зробив заяву про те, що Білорусь з точки зору державного курсу виступає фактично на боці Росії, тому Мінськ більше не може бути нейтральним майданчиком для перемовин щодо ситуації на Донбасі. Однак вирішувати питання з перенесенням процесу буде вже нове керівництво ОБСЄ. Причому Росія теж повинна погодитися з такою умовою.

Пізніше Арестович сказав, що Україна відмовиться від перемовин у Мінську у тому випадку, якщо Білорусь допустить бойовиків "ЛНР" до проведення "слідчого експерименту" за участю білоруського опозиційного блогера Романа Протасевича.

Глава делегації України у ТКГ Леонід Кравчук запропонував перенести перемовини щодо Донбасу до Польщі і включити до нового процесу високопосадовців.

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти