Навіщо Путіну Навальний за ґратами

Олексія Навального затримали в аеропорту Шереметьєво / Reuters

Схоже, у президента РФ мотивація не тільки і не стільки політична, скільки особиста.

Цікаво, а ось як Володимир Путін бачить подальший розвиток ситуації з затриманням Олексія Навального? Припустимо, Навальний у нього під замком сидить. З ним можна зробити все що завгодно.

Але він же не принцеса, яку просто так прикольно тримати у вежі. Від його сидіння у в'язниці повинна бути якась користь президенту РФ.

Головний передбачуваний бенефіт - припинення роботи системи "розумного голосування" на виборах у вересні.

Але проблема в тому, що ця система - скоріше айтішна, ніж політична сутність. З нею можна боротися лише технічними засобами, а зовсім не посадкою її винахідника. Сумна історія боротьби уряду РФ з Телеграм натякає, що "розумне голосування" буде жити і працювати незалежно від (не)свободи Навального.

Друга важлива функція арешту - позбавлення опозиції загальновизнаного лідера, його ізоляція і відправлення у забуття. Тут, начебто, все логічно, але ні.

Читати такожРосійська версія Нельсона Мандели, або Навіщо Навальний повертається в РФВ реальності Навальний ще після отруєння розрісся до планетарних масштабів. Ну а перебування опозиціонера у в'язниці робить його буквально Валенсою. І дає всій світовій прогресивній громадськості ідеальну мету для докладання своїх правозахисних і гуманітарних зусиль.

Без вимог про звільнення Навального не буде тепер жодних переговорів із Заходом. Поки Олексій сидить, не буде ніяких спільних проектів, ніяких кредитів. Зате будуть постійні санкції і все нові бойкоти.

Зараз далеко не всі можуть згадати, хто був президентом ПАР, коли Мандела досиджував свій термін. І навіть всемогутнього польського лідера часів електрика Валенси не кожен назве.

А цих двох політв'язнів всі пам'ятають. Ніякого забуття та ізоляції не сталося -навпаки.

З якого боку не подивися, Навальний у в'язниці - це головний біль для Путіна. Але!

Мені здається, що у президента РФ мотивація не тільки і не стільки політична, скільки особиста. Він тримає Навального у в'язниці, так як ненавидить його, боїться його і хоче, щоб тому було погано, некомфортно, гидко на душі і самотньо.

Але особисте - дуже поганий порадник у політичних питаннях. Тут почуттів бути не повинно, але Путіна вони зараз просто розпирають.

Сподіваюся, що не до такої міри, щоб він зважився на повторну спробу вбивства.

Новини заразКонтакти