Тимошенко мітить у прем'єри, але тримає козир у рукаві

Юлія Тимошенко / УНІАН

Головна мета заяв Тимошенко про коаліцію з партією Зеленського - у просуванні себе на посаду прем'єра заради майбутніх президентських виборів.

Глава Батьківщини Юлія Тимошенко заявила про можливе створення коаліції зі Слугою народу.

Тимошенко, як досвідчений політик, прекрасно розуміє, що завтра вже може бути пізно. Зараз, в силу конфлікту всередині фракції Слуги народу, монобільшість може похитнутися і їй потрібна якась точка опори. Батьківщина цілком підходить для цього завдання-враховуючи той факт, що фракція Тимошенко досить дисциплінована і організована, то вона могла б допомогти Слузі народу відвести ситуацію від дострокових виборів. Адже ця партія завжди позиціонувала себе як соціал-демократична і могла б змікшувати неприємний осад від низки помилок, допущених "слугами", які з ліберальним розмахом почали добивати залишки соціалістичної держави.

Говорячи відверто, у Слуги народу немає людини з досвідом роботи у кризових ситуаціях. Нею, у разі коаліції, могла б стати Тимошенко, але Юлію Володимирівну в Слузі народу закономірно побоюються, бо вона, на їх переконання, може підім'яти все під себе.

У той же час, Тимошенко вже була прем'єр-міністром і зараз вона теж діє з прицілом на середньострокову перспективу. Напевно вона буде брати участь у наступних президентських виборах, але для цього їй потрібно перебувати у фокусі уваги і бути однією з ключових фігур. І посада прем'єр-міністра для цього підходить якнайкраще. Для когось крісло прем'єра може стати електричним стільцем, але ЮВТ до цього не звикати. Адже нинішня економічна ситуація - це хороший стартовий майданчик.

Тому прем'єрське крісло для Тимошенко - мета номер один.

Недавнє листування Тимошенко і глави ВП Андрія Єрмака, яку публікували у ЗМІ, лише підтверджує наявність комунікації на предмет взаємодії. Ставши прем'єром, вона може взятися за вирішення тарифних проблем - для цього у неї в команді є Олексій Кучеренко, який міг би впритул зайнятися цим питанням, оскільки аграрні та житлово-комунальні питання - це базові програмні інтереси Батьківщини.

Читати також"20 років політичних перевзувань": Зеленський жорстко потролив ТимошенкоАле особисті відносини (тут варто згадати недавні слова Зеленського про перевзування зі швидкістю гепарда, явно адресовані до Тимошенко) не варто плутати з політичною необхідністю. Незважаючи на комунікацію, у партій присутні різночитання - як відомо, Слуга народу лобіювала легалізацію грального бізнесу, а Тимошенко виступала проти нього і вважає, що це питання потрібно виносити на референдум. Аналогічна ситуація з легалізацією канабісу. У питанні землі у двох партій діаметрально протилежні точки зору. І, якщо по них не буде досягнуто консенсусу, то тоді Тимошенко може задіяти план "Б" і актуалізувати питання референдуму, припустимо, по землі, адже навіть збір підписів з цього питання можуть привернути увагу суспільства не тільки до політичної сфери, а й до її фігури.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреду

Новини заразКонтакти