"Угода століття" від Макрона: чи повинна Україна відмовлятися від французьких літаків

Франція має намір запропонувати Україні закуповувати французькі винищувачі Rafale / Фото Вікіпедія

Контракт про купівлю Україною французьких винищувачів Rafale, якщо він таки буде укладений, буде вигідний тільки Франції.

Еммануель Макрон під час візиту до Києва, який має відбутися влітку, пропонуватиме Україні закуповувати у Франції винищувачі Rafale, щоб замінити наявні на озброєнні у нашої армії літаки радянського зразка.

Rafale – це не найкращий, але один із найдорожчих літаків-винищувачів на ринку.

Якщо його оцінювати з точки зору бойових характеристик, то набагато кращим для України варіантом був би F-16 в ізраїльській модернізації. Ізраїльський F-16 кардинально відрізняється від американського F-16, і саме ними сьогодні розносять Сирію, а російські системи ППО просто не помічають, як ізраїльські пілоти підлітають до цілі і бомблять її з мінімальної дистанції.

Rafale "кульгає" на системи бойового управління і навігації, а це, відповідно, обмежує бойові можливості самих літаків. Французькі системи далеко не найкращі в світі. Наприклад, системи навігації Ізраїлю купують навіть США і встановлюють на свої літаки, оскільки на сьогоднішній день це кращі системи в світі. Ізраїльський F-16 з дистанції 110 км може наносити удари ракетами «повітря-земля», Rafale – максимум із 50-70 км, не більше. При цьому Rafale бачить ціль на відстані 30-50 км, тоді як F-35 бачить її з дистанції 200 км. Таким чином, ворожий пілот навіть не розуміє, що він уже на радарі у пілота F-35, і коли вони наближаються на дистанцію 110 км, ворожий пілот вже отримує ракету в борт, навіть не знаючи, що перед ним далеко F-35.

Тож Rafale однозначно поступається іншим. Якщо їх модернізувати і оснащувати більш сучасними системами навігації, тоді ціна і так дорогого літака ще більше підскочить.

Спроби Макрона нав'язати такий контракт Україні – зрозумілі. Франція шукає способи підтримати власну економіку в умовах кризи. Вона активно працює на ринку озброєнь, тому що найкращий поштовх для економіки – це гонка озброєнь. Якщо США можуть собі дозволити вкласти 0,5 трильйона доларів в ракети середньої і малої дальності, що вони й зробили в 2020 році, то Франція такого собі дозволити не може. Тому вона оформила одне оборонне замовлення на авіаносець і два атомних реактора, а тепер намагається всім всучити свої зразки озброєнь. З точки зору французької держави, Макрон – молодець, тому що намагається врятувати економіку Франції і всюди намагається просувати французькі інтереси.

Україна вже сім років не може визначитися, що їй робити: відмовлятися від старої радянської техніки, яка сьогодні випускається і модернізується тільки в Росії, і купити натівську, але – яку: канадські F-18, американські F-16, ізраїльські F-16 (але тоді Америка образиться), французькі Rafale? Весь світ купує американські F-35. Для нас це стратегічне питання.

Питання вибору літаків на озброєнні війська неймовірно важливе, тому що авіація держави – це раз і назавжди. Не можна накупити десяток різних типів літаків, тому що держава просто розориться на їхньому техобслуговуванні і ремонті. Україні потрібно точно і один раз визначитися, який вид авіації ми беремо, тому що потрібно буде закупити запчастини, обладнання для техобслуговування, постійно готувати пілотів і фахівців з обслуговування та ремонту цих літаків.

Ціна однієї машини Rafale – це 150-170 млн доларів. Індія в 2020 році закупила їх приблизно по 240 млн доларів за одиницю. Ціна дуже залежить від систем озброєння: якщо, припустимо, підвіси робляться для ракет класу "повітря-повітря", то буде одна ціна, якщо є ракети "повітря-земля", то ціна буде зовсім іншою.

Франція буде не просто пропонувати закуповувати Rafale, а ще й давати під це кредит у розмірі 1,5 млрд євро. Однак сума не така вже й велика: за 1,5 млрд євро ми купимо 8-10 літаків. Це фактично всього лише одна ескадрилья. Виходить, що угода буде вигідна виключно Франції, яка нав'яже нам контракт, заробить на цьому, забезпечить свої підприємства замовленнями, а потім ще багато-багато років буде продавати нам комплектуючі.

Начебто одним із аргументів Парижа, який повинен буде переконати Київ у вигоді такої угоди, буде суттєва різниця в ціні у порівнянні з американськими F-35, про які мріє Україна. F-35 – це взагалі недосяжна для України висота, такий варіант навіть не обговорюється.

Загалом, Україні краще почати з F-16 або з канадських F-18, адже ціна буде на порядок меншою, ніж у французького Rafale.

Олег Жданов, полковник запасу, військовий експерт, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти