Рішення суду щодо Медведчука - це боягузтво Офісу президента

Суд відправив Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт / УНІАН

Для Медведчука факт носіння електронного браслета - вже приниження. І відповідати він може рішуче.

Цілодобовий домашній арешт Віктора Медведчука - це скромність і боягузтво Офісу президента. Адже якщо йому оголосили підозру в державній зраді, то про який арешт може йти мова?! Якщо по ньому не були готові виносити адекватних судових рішень, то краще було б вже взагалі не пред'являти йому таких звинувачень. Тому що для західних спостерігачів, особливо посольств, звинувачення в держзраді і домашній арешт – це абсолютно неадекватне рішення, оскільки всі розуміють, що Медведчук не хворий і не вагітний.

У даній ситуації до кінця не ясно, що це було – політика або імітація. Не варто забувати, що нинішній президент – колишній артист і цілком можливо, що це була якась гра з Медведчуком. Тим більше, що грати є на що, адже гостро стоїть питання про те, кому дістанеться електорат південного сходу України, який контролює ОПЗЖ. Також ймовірно і те, що домашній арешт Медведчука може бути способом тиску на Росію перед майбутньою зустріччю Зеленського і Путіна.

Але незалежно від мотивів Банкової, для мультимільярдера Медведчука навіть факт носіння електронного браслета – вже саме по собі приниження. Але він певною мірою став жертвою судової системи, яку він сам створював, а тому не повинен ображатися на те, що закон не на його боці. Тому що система влаштована так, що вона реагує на телефонні дзвінки або фінансові стимули.

Читати такожВбивчий удар: чи піде Зеленський до кінця у справі МедведчукаПоки ясно одне - ні рейтинги Медведчука, ні рейтинги Зеленського рости від поточної ситуації не будуть. Політтехнологам Медведчука не вдасться зробити з нього жертву режиму Зеленського - це вже не виходить зробити. Зеленський, до речі, теж не отримає нових прихильників, тому що електорат Порошенка не може до нього перейти, бо не сприймає його (як, до речі, і електорат Медведчука теж не піде до нього тільки тому, що Зеленський його заарештував).

Однак, якщо Медведчук поводитиметься рішуче, то він може просто переграти Офіс президента і його рейтинг істотно підніметься. Варіантів для дій у нього багато. По-перше, раз судова система не наважилася його заарештувати, то у нього є на неї вплив і цілком можливо, що незабаром може бути прийняте рішення про його звільнення, після чого він вийде, як герой. Тим більше, що поки Козака немає в Україні, Медведчук невразливий. Тому навряд чи варто очікувати, що він в найближчий рік повернеться в Україну.

Віктор Небоженко, політолог і соціолог, директор соціологічної служби "Український барометр", спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти