Чому палає Палестина

Сектор Газа/ фото Reuters

Цю бомбу підпалили ще при Трампі, коли почали тиснути палестинців політично, і оформляти фактичний розділ Палестини під соусом "Угоди століття".

Знову палає Палестина. Ізраїль та ісламісти з Гази закидують один одного ракетами.

Ізраїльські ВПС завдали кілька десятків авіаударів по Газі, багато припало на житлові квартали, через це серед загиблих в основному мирні жителі. Всього вбили до 30 осіб, включаючи 9 дітей, більше 100 були поранені. Ізраїльтяни оголосили операцію "Страж кордону".

Ісламісти військового крила ХАМАС і угруповання "Ісламський джихад" безладно запустили по Ізраїлю близько 200 кустарних ракет, велика частина з яких була збита системою "Залізний купол". Деякі впали поблизу населених пунктів і навіть у містах. Найбільше дісталося Ашкелону, де вже підтвердили загибель двох ізраїльтянок. Всього поранення отримала 31 людина.

Самі палестинські угруповання офіційно визнали загибель трьох бойовиків.

Тим часом на окупованих територіях Західного берега і в Східному Єрусалимі тривають спорадичні протести палестинців і зіткнення з поліцією. За даними Червоного Хреста, за минулі дні у вуличних боях постраждали понад 550 палестинців.

Читати такожУгода століття: як Трамп затіяв великий переділ Близького СходуЧому пожежа і чому зараз?

Тому що до цього все йшло, рік за роком. Цей вибух коли-небудь мав відбутися.

Ось він і стався, коли "зійшлися зірки": останні дні Рамадану, рішення суду про виселення палестинців у Східному Єрусалимі, зіткнення Радикальної єврейської та арабської молоді, а потім і підпал біля мечеті Аль-Акса.

Кадри з території мечеті Аль-Акса, де щось горіло (не сама мечеть) і як ізраїльський спецназ там жваво підривав гранати і розганяв віруючих, вже розлетілися по соцмережах і медіа, викликавши величезну хвилю протестів і обурення в мусульманському світі: вперше торкнулися свята святих, і це вже стосується не просто палестинців, а взагалі всіх арабів і мусульман, тому і реакція була гострою, навіть Бахрейн і ОАЕ, які нещдавно "примирилися" з Ізраїлем, змушені були розкритикувати дії ізраїльських силовиків.

Я неодноразово писав про те, що творилося на окупованих територіях і на Західному березі в останні роки.

Спроби задавити UNRWA 2 роки тому, знесення будинків палестинців в окремих районах, епізодичні зіткнення арабів і євреїв, агресивна поселенська політика Ізраїлю, зубожіння населення і радикалізація через пандемію COVID-19, розчарування у політичному керівництві в Рамаллі - все це безконтрольно накопичувалося, і ось результат.

При цьому, в Ізраїлі цю бомбу підпалили ще при Трампі, коли почали тиснути на палестинців політично, і оформляти фактичний розділ Палестини під соусом "Угоди століття", ретельно підготовленої Джаредом Кушнером і його командою, а уряд Нетаньяху навіть не намагався згладити кути, а радісно розкручував тезу про те, що все вже вирішено, і вказувало арабам на "їх місце".

У самій Палестинській автономії корумпований і неефективний правлячий клас тільки погіршив ситуацію тим, що продемонстрував нездатність що-небудь протиставити опонентам або хоча б генерувати якісь нові смисли і ініціативи. Антирейтинг Махмуда Аббаса зашкалює вже багато років поспіль, а його оточення не дає пробитися молодим, намагаючись втриматися при владі. Оголошені навесні вибори лише підкинули дров у полум'я, а їх демонстративне перенесення тим же Аббасом - тим більше.

Природно, в такій ситуації у виграші опинились радикали, які сьогодні і знімають всі вершки.

Це єврейські ультраправі, які зараз знову розкручують образ жертви і розповідають, що всі араби екстремісти і терористи, з ними розмовляти не треба, і взагалі треба їх дотискати остаточно, а будь-які компроміси на кшталт зраді Батьківщині.

І це палестинські ісламісти з Гази, які на тлі повного безсилля ФАТХ і оточення Аббаса демонструють рішучість і войовничість, нібито вони єдині кинулися на амбразуру за "справу Палестини", а зовсім не за політичними очками, які вони набивають з кожним ізраїльським ударом по житлових кварталах міста.

Так що, кричати про мораль і етику в цих питаннях не варто. Їх тут немає, і не може бути, вже більше як 70 років.

А доводити, хто там перший що кинув і хто винен, нема сенсу. Це повинно було статися. Коли ситуація накручена до межі, і всі про це знають, але нічого не роблять, то вони або ідіоти, які загрузли у власній омані, або зацікавлені в такій ескалації.

Новини заразКонтакти