Місія нездійсненна: чому ідея відстеження користувачів ВК приречена

Вконтакте

Технічно повністю закрити доступ до сайтів неможливо.

Секретар РНБО України Данилов заявив, що буде боротися з доступністю соцмережі Вконтакте і "ставити на облік в поліцію" таких користувачів. А допоможуть у цьому, за його словами, зарубіжні партнери.

Є кілька способів відстеження активних користувачів. Найпростіший спосіб - це використовувати пошукові механізми самого Вконтакте і виявити тих, хто має відмітку міста з України і проаналізувати активність сторінки. Після чого зіставити фото і ПІБ користувача.

Також є можливість автоматизувати процес збору та аналізу використовуючи так звані "парсери" даних і базові алгоритми, що дозволяють порівняти базу фото і ПІБ з державними реєстрами. Але, на мою думку, технічно порівняти дані з базами поки не представляється можливим, тому, швидше за все, цим можна просто зменшити ручний відбір

Ще один спосіб - це співпраця з компаніями, що надають послуги VPN, через які користувачі заходять на заборонені сторінки і отримувати IP апаратів користувачів.

Але найбільш реалістичний - це співпраця з мобільними операторами та інтернет-провайдерами, менш ймовірна співпраця з браузерами (так як на них складно вплинути через відсутність доступу в межах юрисдикції України), що означає, що провайдери можуть зчитувати заходи на сторінках Вконтакте в межах трафіку, навіть при використанні VPN.

Однак варто відзначити, що технічно закрити доступ до Вконтакте через VPN і іншими методами неможливо.

І навіть якщо виявити факт використання, то відсутня юридична база звинувачення в користуванні мережею (тобто немає ні штрафу, ні іншої відповідальності за використання заборонених ресурсів кінцевими споживачами).

Навіть сам факт доказу використання заборонених мереж самими резидентами є з серії "Місія нездійсненна", не кажучи вже про те, що сам факт отримання подібної інформації від провайдера без рішення суду можна трактувати як"отримання доказів незаконним шляхом".

Новини заразКонтакти