Дві причини, чому Зеленський досі не звільнив Степанова

У парламенті знову обговорюють відставку Максима Степанова / УНІАН

Звільнення Степанова за поточних умов може виглядати як підігрування опозиції, що невигідно Зеленському.

Чутки щодо відставки міністра охорони здоров’я Максима Степанова протягом останнього року виникають вже втретє. Ключова причина для нової спроби звільнення – провалення вакцинації від коронавірусу.

Згідно офіційної статистики вакцинації, Україна займає останнє місце. І будь-які пояснення, які намагається надати Степанов, мовляв винен не він, а Супрун чи система охорони здоров’я, розбиваються об велике ніщо. Бо проблема не у тому, що в Україні погана медицина, лікарі, логістика, а у тому, що вакцини в Україні просто немає. І це – пряма персональна відповідальність міністра.

Наведу цифру – за усі роки війни на Сході загинули трохи більше 14 тисяч осіб, а від коронавірусу за один рік з хвостиком – вже 43 тисячі, тобто у три з половиною рази більше. Відповідно, це б’є по рейтингам влади і викликає незадоволеність у суспільства. І звільнення Степанова могло б допомогти зняти цей градус невдоволення.

Та у Зеленського є дві проблеми.

Перша – якщо він зараз зніме міністра, то вийде так, що він зніме його на вимогу опозиції - зокрема, Голос та ЄС зареєстрували у Раді відповідну постанову. І якщо вони знімуть Степанова, то виглядатиме, ніби влада визнала свій провал. А на це вони піти не можуть.

Читайте такожВідставка Степанова: політолог назвав наступника очільника МОЗДруга проблема – ким його замінити. Тому що з усіх більш-менш вірогідних кандидатів, обирати нема з кого. У Зеленського є дві кадрові фобії, які йому нав’язали – або люди Порошенка і «соросята», або люди часів Януковича. Ні тих, ні інших він бачити у влади не хоче, а своїх людей у нього немає, бо міністерство охорони здоров’я – дуже консервативна структура, куди не може прийти людина зі сторони і сказати «Я медик». Кандидатуру Ляшка у медійному просторі розганяють навмисно – він, звісно, хоче і може стати міністром, але він – не найкраща кандидатура, бо і до нього є багато питань.

Крім того, за нову кандидатуру міністра, хто б нею не був, у монобільшості немає голосів. Голос, ЄС, Батьківщина та ОПЗЖ могли б підтримати якусь конкретну кандидатуру, але її немає.

І у такому випадку, якщо вдасться звільнити Степанова (на це голоси є) може скластися більш дурнувата ситуація, за якої Україна буде без очільника МОЗу у пік коронавірусної кризи. І це також стримує Зеленського.

Загалом Степанова треба було знімати ще минулого року, коли стало зрозуміло, що він не справляється. Тоді б це було більш виграшно для влади, бо тоді його звільнення ще можна було красиво подати, а заодно і наростити рейтинги перед місцевими виборами. Але зараз час минув, бо немає голосів, людей і політичної кон’юнктури. І це характерна риса для команди Зеленського – закидати усі проблеми у довгий ящик, де вони накопичуються і потім засипають, як сніговим комом.

Віктор Таран, політолог, кандидат наук з державного управління,спеціально для Главреду

Новини заразКонтакти