Через воду для Криму Росія продовжить шантажувати Україну вторгненням

Ситуація із забезпеченням Криму водою постійно погіршується / УНІАН

Але допоки у акваторії Чорного моря знаходяться кораблі НАТО, нападати не ризикне.

Глава української делегації в Тристоронній контактній групі, перший президент України Леонід Кравчук попередив про імовірність атаки РФ на материкову Україну з півдня через проблеми з водою у окупованому Криму.

Насправді, про можливий наступ РФ у зв’язку з ситуацією з водою у Криму ми кажемо вже півтора роки. Зараз вірогідність цього зростатиме по мірі того, як погіршуватиметься ситуація і тому українським військовим треба готуватись. І ті навчання повітряно-десантних військ, що днями почалися у Криму, змушують українських військових бути у бойовій готовності і готовими до будь-яких ситуацій.

Адже зараз ситуація з водою на півострові напружується день від дня і якихось перспектив того, що там пройдуть якісь сильні опади і заповняться водосховища, немає. Ба більше, ситуація з водою там повернулася на 50 років тому, бо до 1969-1970 року, коли побудували Північно-кримський канал, вода у Криму майже усюди була по годинах. Зараз там те саме і те, що Росія бурить там чергові свердловини і підземні джерела і перекидає воду з калюжі до водопроводу цієї проблеми не вирішує. Тим паче, що у Криму вже не 270-300 тисяч людей, які офіційно переїхали з регіонів РФ, а, щонайменше, мільйон. Тобто до двох мільйонів осіб, що проживали у Криму до окупації, додалась ще третина, а відтак, і потреби півострову у воді так само збільшуються.

Читайте такожУ Криму розповіли, куди поскаржаться на Україну через "водну блокаду"Росії, аби забезпечити усіх водою, треба будувати опріснювальні установки, що коштують мільярди (яких, до речі, у РФ усе меншає). І Леонід Макарович абсолютно правий у тому, що Росія продовжуватиме шукати засоби тиску на Україну, аби повернути тему води для Криму на порядок денний. Тому звісно, РФ буде шантажувати і погрожувати, через що і може виникнути сasus belli, тобто формальний привід до початку війни. До речі, той гелікоптер, який нещодавно залетів з РФ на північ України, міг бути одним із сценаріїв – бо, наприклад, якщо б українська сторона його збила, це могли б використати для подальших військових акцій з боку Росії.

Але варто зауважити, що зараз у Чорному морі перебувають два ракетні кораблі Іспанії. І коли у акваторії є потужні кораблі країн НАТО, то це – майже гарантія того, що Росія не почне ніяких дій проти південних регіонів України, як у Чорному морі, так і в Азовському.

Андрій Клименко, головний редактор сайту BlackSeaNews, керівник моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, спеціально для Главреду

Новини заразКонтакти