Чи дійсно сода допомагає при печії: відповідь експерта вас здивує

Чи можна печію "гасити" содою - експерт розповів, як діє сода при печії / Колаж Главред, фото: скріншот із відео, ua.depositphotos.com

Главред з'ясував, чи дійсно сода може допомогти позбутись від печії та як діє содовий розчин на шлунково-кишковий тракт людини.

Печія, або відчуття печіння в ротовій порожнині, може виникати з різних причин, від щоденних факторів до серйозних медичних станів.

Чому може з'являтись печія?

Нижче наведено кілька основних причин печії в ротовій порожнині.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, які саме продукти можуть викликати печію, рекомендуємо наш матеріал: Не переїдайте: 7 продуктів, які викликають печію.

Чи можна печію "гасити" содою

Багато людей відчувають печію після свят. Зазвичай її видаляють содовим розчином. Ця формула «порятунку» відома нам з дитинства, однак чи дійсно це ефективно і не небезпечно для здоров'я? Про це на своїй сторінці в Instagram розповів хімік Гліб Репіч.

«У нашому шлунку є кислота, а його слизова оболонка добре захищена від неї. Однак стравохід, через який проходить їжа до шлунка, не має такого захисту. Якщо з якихось причин вміст шлунка потрапляє назад у стравохід. Саме тому, якщо вміст шлунка «чомусь» повертається в стравохід, кислота починає його роз'їдати. Так виникає печія», – пояснив експерт.

Дивіться відео про те, чи можна печію "гасити содою":

У таких випадках люди часто «заспокоюють» печію розчином соди. Сода може допомогти знеболити печію. Сода (наприклад, натрій бікарбонат) має антацидні властивості, які можуть зменшити кислотність в шлунку. Це може бути корисним для людей з кислотним рефлюксом або певними видами гастриту, коли з'являється відчуття печії. Однак хімік наголошує на важливому моменті.

"Сода нейтралізує кислоту у шлунку, яка необхідна для правильного травлення. Це може збуджувати виділення ще більше кислоти організмом. Однак, якщо причина печії, а саме регулярне потрапляння їжі у стравохід, не виправлена, то з часом печія може повертатися з ще більшою інтенсивністю», – додав Репіч.

Якщо печія в ротовій порожнині виникає регулярно або супроводжується іншими симптомами, важливо звернутися до лікаря для отримання консультації та діагностики.

Вам також може бути цікаво:

Новини заразКонтакти