Водії можуть легко сплутати: що означать сині дорожні знаки зі стрілками

Що означають сині знаки із стрілками - усі нюанси / Колаж: Главред, фото: УНІАН, green-way.com.ua, vodiy.ua

На дорогах часто зустрічаються знаки зі стрілками, які можуть виглядати схожими, через що водії інколи плутають їхнє значення.

На дорогах можна натрапити на знаки, які досить схожі, через що деякі водії плутають їхнє значення або навіть не звертають уваги на вказівки. Такими дорожніми знаками є знаки із різноманітними стрілками.

Інформаційно-вказівні знаки використовуються для визначення або скасування певних умов руху, а також для інформування водіїв про місцезнаходження міст, населених пунктів або зон, де діють особливі правила дорожнього руху.

Більшість таких знаків має прямокутну форму і зазвичай включає біле або чорне зображення на фоні синього, білого, зеленого або жовтого кольору. Ці знаки не завжди мають чітко визначену зону дії, оскільки кожен знак виконує свою унікальну функцію.

Натомість наказові знаки встановлюють або скасовують певні режими руху і визначають учасників руху.

Що означає синій знак із двома стрілками

Знак 5.13 "Дорога з реверсивним рухом" позначає початок ділянки дороги, на якій напрямок руху по одній або кількох смугах може змінюватися на протилежний, про це йдеться на сайті ПДР. Реверсивний рух організовується за допомогою спеціальних засобів, таких як дорожні знаки, горизонтальна розмітка та реверсивні світлофори.

Знак 5.13 "Дорога з реверсивним рухом" / Фото: vodiy.ua

Знак 5.13 встановлюється на початку такої ділянки дороги, і водій з цього моменту повинен уважно стежити за сигналами реверсивних світлофорів. Наприклад:

  1. Червоний хрест означає заборону руху по смузі, оскільки вона призначена для зустрічного транспорту.
  2. Якщо світлофор вимкнувся, водій повинен уникати виїзду на смугу або негайно її покинути.
  3. Зелена стрілка дозволяє рух по смузі.
  4. Жовта діагональна стрілка попереджає про зміну сигналу і рекомендує почати перестроювання.

Дія знака 5.13 триває до появи знака 5.14 "Кінець дороги з реверсивним рухом", після якого рух відновлюється за стандартною схемою.

Знак 5.15 "Виїзд на дорогу з реверсивним рухом", який виглядає як дві горизонтальні стрілки, застосовується для позначення виїзду на дорогу, позначену знаком 5.13 і установлюється на всіх бокових виїздах.

Що означає знак із двома стрілочками

Знак 4.9 "Об’їзд перешкоди з правого або лівого боку" надає водієві вибір, дозволяючи самостійно обрати напрямок для об’їзду перешкоди – праворуч або ліворуч. Це робить його більш гнучким у порівнянні з іншими знаками, такими як 4.7 та 4.8, які вказують конкретний напрямок об’їзду: лише праворуч або лише ліворуч.

Дорожні знаки 4.7, 4.8, 4.9 / Фото: green-way.com.ua

Такий знак часто використовується під час проведення дорожніх робіт на проїжджій частині або для об'їзду тимчасових конструкцій, таких як бар'єри, тумби, огородження, відбійники, опори мостів та естакад.

При виборі траєкторії об'їзду водієві рекомендується дотримуватися правого боку, щоб уникнути виїзду на зустрічну смугу або рухатися від неї на безпечній відстані. Це простий, але важливий принцип безпеки дорожнього руху, хоча водій, відповідно до вимог знака 4.9, має право самостійно обрати оптимальний напрямок об'їзду.

Роз'яснення наказових знаків із двома стрілками на синьому тлі:

Наказові знаки із стрілками / Фото: green-way.com.ua

Що означає синій знак зі стрілкою

З ростом міст та кількості автомобілів питання розвантаження доріг стає дедалі актуальнішим. Розширення проїжджої частини в багатьох випадках є неможливим, проте вирішити проблему можна за допомогою створення особливих режимів руху, таких як односторонній рух. На таких ділянках дороги транспорт рухається в одному напрямку, що дозволяє зменшити затори.

Односторонній рух позначається відповідним дорожнім знаком. З моменту його встановлення рух дозволений лише в напрямку, вказаному стрілкою на знаку. Часто після перетину перехресть знак дублюється для додаткового інформування водіїв.

Знак 5.5 "Дорога з одностороннім рухом" означає, що по всій ширині проїжджої частини рух транспортних засобів здійснюється лише в одному напрямку, без зустрічного руху.

Дорожні знаки 5.5 і 5.6 / Фото: green-way.com.ua

Важливо пам'ятати, що на дорозі з одностороннім рухом розворот суворо заборонений, оскільки це створює ситуацію, в якій транспортний засіб почне рух по зустрічній смузі. Проте рух заднім ходом дозволений, якщо неможливо здійснити під'їзд до об'єкта іншим способом, наприклад, для під'їзду до двору чи прилеглої території.

У межах населених пунктів, позначених чорно-білим знаком, зупинка і стоянка транспортних засобів на дорогах з одностороннім рухом дозволена з лівого боку, за винятком вантажівок, для яких стоянка дозволена лише під час навантаження та розвантаження.

Що таке ПДР?

Правила дорожнього руху - звід правил, що регулюють обов'язки учасників дорожнього руху (водіїв транспортних засобів, пасажирів, пішоходів тощо), а також технічні вимоги, що висуваються до транспортних засобів, для забезпечення безпеки дорожнього руху, повідомляє "Вікіпедія".

Читайте також:

Новини заразКонтакти