Бачили всі, але розуміють одиниці: чому нігті стають ребристими - важливий знак

Ребристі хвилі на нігтях - про що може попереджати вигляд нігтів / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Іноді нігті можуть змінювати структуру, набуваючи нерівного або хвилястого вигляду. Главред з'ясував, чому на нігтях з'явилися горби і як їх позбутись.

Зміни в зовнішньому вигляді нігтів можуть бути сигналом різноманітних проблем зі здоров'ям, як зовнішніх, так і внутрішніх. Нерівності на поверхні нігтів можуть свідчити про різні фактори, що впливають на стан організму. Про те, що означають хвилясті нігті на руках розповіла у своєму Instagram лікар-подолог Галина Звір.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про основні правила манікюру та, як правильно підібрати манікюр, рекомендуємо наш матеріал: який манікюр омолоджує руки після 50 років: 4 яскраві варіанти, що творять дива.

Чому нігті хвилясті, що це означає

За словами подолога, такі наслідки виникають через систематичне вдавлювання нігтьової пластини в кореневу зону.

"Ніготь систематично чинить тиск в середину, через що утворюються такі "кератинові впадини". Далі (якщо клієнт цього не помічає і продовжує тиск) кератину стає більше, аби захищати м'які тканини від травмування, і ніготь сповільнюється в рості, а пізніше і взагалі припиняє його", - наголошує вона.

Однак, вона зазначає, що проблема в більшості випадків пов'язана саме із взуттям.

"Ніхто не враховує набутих деформацій самої стопи, які впливають на положення самої ніжки і взутті та її рухах при кожному кроці. Банально в більшості випадків, через вальгусне положення стопи, точки опори зміщуються, і великий палець вже відштовхується не від землі, а від верхнього бортика взуття...тоді як другий приймає на себе все навантаження", - резюмувала Галина Звір.

Що відомо про Галину Звір

Галина Звір - лікар-подолог із стажем понад 19 років. Засновниця подологічного центру PODOplus у Львові.

Що означають поздовжні хвилі на нігтях

Фахівці YouTube каналу "Medical Centric" вказують на те, що вертикальні гребені - найпоширеніший тип гребенів на нігтях. Ці вузькі лінії проходять від кутикули до кінчика нігтя і можуть виглядати піднятими або заглибленими.

"Вони можуть з'являтися на одному або декількох нігтях і бути присутніми в будь-якому віці, але найчастіше спостерігаються у дорослих. Хоча вертикальні гребені, як правило, нешкідливі, іноді вони можуть свідчити про більш серйозні захворювання, такі як дефіцит заліза", - йдеться у відео.

Що означають поперечні хвилі на нігтях

Експерти додають, що горизонтальні гребені, з іншого боку, можуть бути глибокими і їх легко помітити.

"Ці гребені називаються лініями Бозе, і вони вказують на наявність серйозних захворювань, таких як захворювання паращитовидної залози, діабет, дефіцит цинку та деякі респіраторні захворювання. Інші причини появи нігтьових гребенів Існує цілий ряд інших потенційних причин", - кажуть медики.

Чому на нігтях з'явилися горби

У відео, спеціалісти виокремили відразу кілька причин появи поздовжні та поперечних ліній на нігтях.

"Нігті складаються з кератину - білка, який з віком стає крихким. Це може призвести до того, що гребені та лінії стають більш помітними", - кажуть експерти.

"Якщо ви працюєте з хімічними речовинами або матеріалами, які висушують нігті, це може призвести до того, що вони стануть жорсткими і ламкими. Особливо це стосується манікюру та нейл-арту, оскільки агресивні хімічні речовини можуть спричинити появу хвиль і ребристості нігтів", - наводять приклад у відео.

"Якщо ви вдарилися нігтем об щось тверде, це може призвести до утворення гребенів під час загоєння нігтя. Зазвичай це більш помітно на горизонтальній площині", - наголосили у "Medical Centric".

Дивіться відео про те, що означають хвилясті нігті на руках:

Як позбутися хвиль на нігтях

Однак, хвиль і ребристості на нігтях можна позбутись, вказують медики.

"Для початку переконайтеся, що ви отримуєте правильне харчування. Приймання полівітамінів або збалансована дієта можуть допомогти відновити будь-які дефіцити. Крім того, якщо ви підозрюєте, що у вас є проблеми зі здоров'ям, зверніться до лікаря, і він допоможе вам вилікувати основну причину, що спричиняє появу цих гребенів", - додають фони.

Фахівці окремо наголосили, що найкращий спосіб визначити причину - поговорити з лікарем і отримати точний діагноз.

Що відомо про YouTube канал "Medical Centric"

YouTube канал "Medical Centric" - канал на відеохостингу YouTube із загальною аудиторією близько 500 тисяч користувачів. Канал пропонує корисну медичну інформацію та поради на різноманітні теми, починаючи від медичних методів лікування та процедур і закінчуючи порадами щодо здорового способу життя.

Вам також може бути цікаво:

Новини заразКонтакти