З’являється отрута, що може вбити: чи можна їсти консервацію, яка здулася

Чи можна їсти консервацію, яка здулася/ колаж: Главред, фото: depositphotos.com/ua, УНІАН

Чи можна їсти здуті закрутки? Порушення важливих правил може призвести до серйозних наслідків.

Якщо неправильно приготувати або в неправильних умовах зберігати консервацію, то нерідко виникає ситуація, коли на банках здуваються кришки. Експерти розповіли, що робити, якщо здулася кришка банки, і чи можна їсти здуті закрутки.

Радимо також прочитати матеріал: Лише люди з яструбиним зором знайдуть заховану зубну щітку: на пошуки є всього 8 секунд

Експертка з якості харчових продуктів Олена Сидоренко в ефірі "Сніданку з 1+1" розповіла, що якщо під час консервування не були дотримані усі вимоги, то в банках можуть з’явитися пліснява, гриби та накопичуватися токсини.

Також вона наголосила, що якщо в банці на поверхні продукту з’явилася пліснява, ні в якому разі не можна просто зняти її, викинути і вживати цей продукт – це небезпечно.

"При розливанні в домашні банки, в домашню тару не дотримуються абсолютно стерильні умови, тому це може сприяти розвитку плісняви, грибів, накопичення токсинів. Цукор не може повністю убезпечити… Коли розвиваються плісняві гриби, то ні в якому разі не рекомендую знімати ось той шар з пліснявими грибами, тому що найбільш токсичною є отрута, яка виділяється грибницею… Отрута йде глибоко всередину продукту. Тому те, що ви зняли зверху лише плісняву – це ні про що не говорить. Найбільше мікотоксинів накопичується знизу. Тому якщо ви побачили, що є легке або нелегке запліснявіння, то потрібно це все викидати", – наголосила Сидоренко.

Хто така Олена Сидоренко?

Олена Сидоренко – медіаекспертка з питань безпечності та якості харчових продуктів, професорка кафедри товарознавства Державного торговельно-економічного університету.

Дивіться відео про те, чому консервація може стати отрутою і як використати непотрібні зимові запаси:

Що таке ботулізм і чим він небезпечний

Неправильно приготовлена або зіпсована консервація може також стати причиною виникнення ботулізму – інфекційного токсичного захворювання, збудником якого є бактерія з назвою Clostridium botulinum. Такі бактерії виробляють таку токсичну речовину, яка набагато сильніша за отруту гримучої змії. Їжа, отруєна такими токсинами, уражує в першу чергу нервову систему. Симптоми можуть з’явитися за кілька годин або й за кілька днів.

"Більш такі типові симптоми пов’язані саме з ураженням зорового аналізатора, коли в людини з’являється двоїння в очах, вона не може читати текст, який надрукований, сухість у роті, почервоніння шкіри…", – розповів лікар-інфекціоніст Віталій Євтушенко у коментарі журналістам "Сніданку з 1+1".

У разі підозри на ботулізм потрібно негайно звертатися до лікарів. Хвороба лікується спеціальною сироваткою, і чим раніше її застосувати, тим кращими будуть результати лікування.

Проте найкращий захист – профілактика. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування. Він може бути у в’ялених, копчених, солених чи консервованих рибі або м’ясі, грибних і навіть овочевих закрутках. Щоб уникнути небезпеки, слід дотримуватися правил.

"По-перше, це стерильність сировини. Чи це м'ясо, чи це субпродукти, наприклад печінка, які використовують для паштетів, чи це овочі, чи це фрукти – сировина повинна бути ретельно промита. Далі – стерильність банки і використання кислого середовища. Це має бути аскорбінова кислота, лимонна кислота, оцет – дивлячись, що ми робимо", – розповіла експертка з харчових технологій Лариса Баль-Прилипко.

Також варто звертати увагу на якість продуктів, які ви купуєте для консервації, особливо на якість м’яса, риби і грибів.

Що таке ботулізм?

Ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин Clostridium botulinum. Хвороба характеризується міоплегією та офтальмоплегією, парезом кишки, розладами вегетативної інервації, при тяжкому перебігу – бульбарним синдромом і гострою дихальною недостатністю.

Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, яка накопичила токсин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника, тобто якщо в харчовому продукті виникли анаеробні умови. Таким чином реалізується харчовий шлях зараження. Найчастіше це в'ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Якщо, наприклад, консервування було проведено із закриттям скляної банки негерметичною (наприклад, поліетиленовою м'якою) кришкою, то в такому продукті не буде суворої анаеробізації й тому там не виникає умов для утворення ботулотоксину. Якщо ж така скляна банка була закатана металевою кришкою, то всередині такого продукту можливий анаеробізм, що призводить до утворення ботулотоксину в разі недотримання інших умов стерилізації, пише Вікіпедія.

Дивіться відео про те, як вберегтися від ботулізму у консервації:

Як правильно зберігати консервацію

Шеф-кухар ресторану Ілля Ульянов у ролику від "Dovidka.info" розповів, як правильно зберігати консервацію і як готувати її так, щоб вона не здулася.

За словами Ульянова, якщо це желейний продукт або правильно приготований продукт з овочів або фруктів, то потрібно зберігати його в темному, сухому приміщенні – це може бути якась поличка в кімнаті, шафа тощо – при температурі до 20 градусів. Рибну і м’ясну консервацію краще зберігати при температурі не вище 12 градусів, теж у темному і сухому приміщенні, але найкращий варіант –зберігати у холодильнику або в якомусь приміщенні, де більш-менш холодно, і подалі від батарей та техніки, яка виділяє тепло.

"Але взагалі якщо консервація з самого початку приготовлена правильно, то ризику того, що вона забродить, здується, майже немає. І температура зберігання у неї досить висока. Майже всі консерви можна зберігати при кімнатній температурі", – зазначив шеф-кухар.

Скільки можна зберігати консервацію/ Інфографіка: Главред

Як приготувати консервацію, щоб вона не здулася

Ульянов пояснив, що для того, щоб консервація не здулася, усе має бути стерильним.

"Посуд має бути стерильним, продукти, які ви використовуєте, повинні бути вимиті, правильно приготовлені. Тобто вони не мають бути недотушковані, недоготовані. Це основні фактори", – наголосив він.

Також він зазначив, що потрібно обов’язково перевіряти, наскільки якісно закрита кришка. Для цього, наприклад, овочеву консервацію майже всю рекомендують перевертати догори ногами, рибна і м’ясна такого не потребує.

"Головне – щоб рибна і м’ясна консервація правильно охолоджувалася. Вона не має охолоджуватися десь при температурі 30-40 градусів – для охолодження в кімнаті має бути до 20 градусів. Також не бажано охолоджувати її занадто швидко, тоді все буде проходити по плану, і, в принципі, ніяких проблем не повинно бути. Також не можна ні в якому разі зберігати консервацію на сонячному світлі, якщо це скляна банка. Не можна різко змінювати температурні режими – тобто з холоду переставляти на тепло, залишати там на пів дня, а потім знову ставити у холод, адже так теж можуть стартувати процеси бродіння", – наголосив шеф-кухар.

Дивіться відео про те, як правильно зберігати консервацію і як приготувати її так, щоб вона не здулася:

Вас також може зацікавити:

Новини заразКонтакти