Чому кити зникають: фахівці розкрили вражаючі факти, які ніхто не знав

Скільки вбили китів / колаж: Главред, фото: unsplash

Чому заборонили китобійний промисел та для чого використовували їх жир - Главред зібрав цікаві факти.

Навіщо раніше використовували китовий жир - стало відомо, що жир китів потрібен для виготовлення різноманітних косметичних препаратів. Також за допомогою китового жиру можна одержати жирні спирти. Відомо, що такі спирти використовуються у виробництві технічної олеїнової кислоти та у миловарінні.

Ознайомтесь із цікавим матеріалом: Видовище не для слабких духом: чому кити вибухають після смерті.

Чому кажуть, що нафта врятувала китів

Із переказів відомо, що близько середини XIX століття був великий попит на нафту. Однак, жир кита тоді був дуже дорогим та розкішним продуктом. Із жиру кита робили свічки, ліки, косметику, а найголовніше для того часу - на китовому жиру трималась робота освітлювальних ламп. У ті часи люди почали масове полювання на китів, а це пізніше призвело майже до повного вимирання деяких їх видів. Через деякий час, приблизно у 50-х роках люди звернули свою увагу на нафту, адже вона була набагато дешевша та безпечніша, а згодом придумали гас. Після цього гас із нафти й замінив цінний китовий жир, а також, цим самим врятував багато видів китів.

Для чого вбивали китів

Раніше був дуже популярним китобійний промисел та китоловство. Метою такого промислу було отримати ворвані та спермацету, що було раніше паливом і використовувалось активно у промисловості. Саме м'ясо кита, як їжа, почала набирати популярність лише у другій половині XX століття, тож зазвичай м'ясо використовували для виготовлення ковбас. Також люди полювали на вус кита, який також мав велику цінність. Відомо, що із печінки китів виробляли вітамін A, натомість із залоз та мозку - гормони, зокрема, інсулін.

Через такий китобійний промисел були дуже згубні наслідки, адже суттєво знизилась чисельність китоподібних, а багато видів взагалі стали на межі зникнення. Нині більшість видів китів занесені до списку Міжнародного союзу охорони природи. Зараз діє сувора заборона мораторієм Міжнародної комісії з регулювання китобійного промислу і законами більшості країн.

Чого кити викидаються на берег

Через великі зміни у природі, китам доводиться відпливати трохи далі від звичного для них середовища, щоб пошукати собі їжу. Також науковці забили на сполох через глобальне потепління, адже там, де вода у морях має підвищену температуру, кити починають втрачати звичні місця, де вони могли б повноцінно харчуватися.

Що відомо про китів?

Кити - найбільші види морських ссавців. Проте часто китами називають і представників підряду дельфіновидих, особливо найбільших з них, називаючи їх нерідко "зубатими китами". Кити стали об'єктами китобійного промислу. Нині, у наш час через китобійний промисел багато видів китів перебуває на межі вимирання. Наприклад, дуже мало залишилося синіх і сірих китів. Незважаючи на таку трагічну ситуацію, деякі країни світу досі полюють на морських ссавців, пише Вікіпедія.

Більше цікавих новин:

Новини заразКонтакти