Буденна звичка несе небезпеку: чому може вибухнути телефон

Від чого вибухає телефон та як цьому запобігти / Колаж: Главред, фото: pixabay, скрін з Reddit

Серед мільйонів користувачів мало хто знає, чому вибухають телефони, хоча це стається через абсолютно безневинні дії.

Чимало трагічних випадків сталося через на перший погляд невід'ємну у нашому житті річ - смартфон. Звичайно, шанс того, що ваш пристрій вибухне невеликий, але варто знати від чого вибухає телефон, аби уникнути біди.

Якщо ви турбуєтесь про власну безпеку, вас може зацікавити: замикання забере не одне життя: як перевірити справність проводки в домі.

Журнал PCMag описав причини, через які може статися вибух та що зробити, щоб телефон не вибухнув. Основна причина вибухів смартфонів майже завжди криється в їхніх акумуляторах. Сучасні телефони оснащені літій-іонними батареями, які працюють завдяки складному балансу позитивних та негативних електродів. Коли цей баланс порушується, внутрішні компоненти акумулятора можуть вийти з ладу, що призводить до хімічної реакції з ризиком загоряння чи вибуху.

Найпоширеніша причина проблем з акумулятором – перегрів. Коли телефон перегрівається через активне використання або надмірну зарядку, це може змінити хімічний склад батареї. Ланцюгова реакція, відома як термічний розбіг, призводить до швидкого збільшення температури, що підвищує ризик пожежі чи вибуху.

Тобто, якщо для вас звична справа говорити по телефону протягом декількох годин, чи залишати свій гаджет на зарядці навіть після того, як від повністю зарядився - варто переглянути свої звички, щоб не трапилось лиха.

Фізичні пошкодження, наприклад, падіння або згинання пристрою, теж можуть порушити внутрішню структуру батареї, призводячи до можливого короткого замикання.

Як уникнути вибуху батареї смартфону

З найпростішого, що можна зробити, аби вберегти себе від вибуху є чохол. Він захистить телефон від падінь, що можуть пошкодити акумулятор. Навіть дешевий чохол з піднятими краями може значно знизити ризик пошкодження пристрою.

Також тримайте телефон подалі від спеки та холоду. Не залишайте його під прямими сонячними променями або на гарячих поверхнях під час заряджання. Уникайте заряджання телефону під ковдрою чи подушкою. Найкраще заряджати пристрій на рівній твердій поверхні, наприклад, на столі.

Окрім цього намагайтеся підтримувати рівень заряду в межах 30-80%. Не використовуйте швидку зарядку вночі, якщо це не потрібно. Батареї природним чином втрачають свої властивості з часом, тому краще затримати цей процес.

Щоб телефон заряджався правильно, використовуйте лише оригінальні зарядні пристрої від виробника або сертифіковані аналоги. Дешеві зарядні пристрої можуть завдати шкоди акумулятору.

І найголовніше - якщо батарея роздулася чи пошкодилася, негайно зверніться до сервісного центру. Не намагайтеся відкрити телефон самостійно, чи проводити з ним будь-які маніпуляції.

Що таке PCMag?

PC Magazine (PCMag) — американський комп'ютерний журнал, який видає Зіфф Девіс. Журнал містить огляди найновішого обладнання та програмного забезпечення для професіоналів у сфері інформаційних технологій, а також статті з порадами щодо роботи електроніки, пише Вікіпедія.

Інші новини про телефони, які можуть вас зацікавити:

Новини заразКонтакти