Як обрати якісний твердий сир: "Е-шка", на яку слід звернути увагу

Як обрати якісний твердий сир / Колаж: Главред, фото: depositphotos.com/ua

Названо декілька ознак неякісного продукту та спосіб відрізнити твердий сир від фальсифікату.

Сир - поширений продукт у світі, який полюбляють і українці. В кожному продуктовому магазині можна придбати шматочок твердого сиру. Однак не всі знають, як обрати якісний сир. Відомий український телеведучий Костянтин Грубич в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів, на що треба звертати увагу, купуючи сир.

Як відрізнити сир від фальсифікату

Перше, на що треба звернути увагу при виборі сиру - етикетка. Якщо на ній написано "сирний продукт" чи "молоковмісний продукт", то це означає, що в ньому наявні рослинні жири. Такий "сир" купувати не потрібно, бо це вже зовсім інший продукт.

Однак є виробники, які намагаються приховати рослинні жири у продукті. Вказати на їх наявність може добавка Е-1442 - крохмаль.

"Якщо ви побачите на етикетці таку позначку - Е-1442 - це означає, що у складі сиру є крохмаль. Якщо молочні жири не розтікаються під дією високої температури, а рослинні жири - течуть. Крохмаль, як стабілізатор, цю текучість притримує і таким чином нас можуть обдурювати нечесні виробники", - сказав Грубич.

Також слід звернути увагу на сир у розрізі. Якщо сир не рівномірного кольору, є білі плями, темні чи обвітреність, це означає, що сир неправильно зберігали або припустилися помилки під час його виробництва.

Також треба звертати увагу на те, як виглядає сир зовні. Професорка та експертка з якості продуктів Олена Сидоренко стверджує, що слід звертати увагу на рисунок сиру - вічка (дірочки). Ці вічка вказують на те, що сир визрівав певний час і вони повинні розташовуватись рівномірно.

Не слід купувати сир, якщо він зберігається біля риби, м'яса чи інших подібних продуктів. Цей продукт швидко вбирає в себе інші аромати. До того ж слід уважно перевіряти, чи не з'явились на сирі сліди плісняви.

Ознаки неякісного твердого сиру / Інфографіка: Главред

Як перевірити якість сиру вдома

Щоб перевірити твердий сир на якість, можна провести дуже простий експеримент навіть вдома. Шматочок сиру слід покласти на підвіконня під сонячне проміння.

Через одну-дві години ви дізнаєтесь результат. Якщо на сирі з'явилися краплі олії, то це фальсифікат.

Дивіться відео про те, як обрати якісний твердий сир:

Хто такий Констянтин Грубич

Костянти́н Володи́мирович Грубич (нар. 20 серпня 1968, Полтава) — журналіст, ведучий телепрограми «Знак якості» та «Твій День», повідомляє Вікіпедія.

Вас також зацікавить:

Новини заразКонтакти